Jak sklízet a skladovat okurky, škůdci a choroby

Jak sklízet a skladovat okurky, škůdci a choroby
Jak sklízet a skladovat okurky, škůdci a choroby. Podaří-li se vypěstovat opravdovou žeň okurek, tečkou za sezónou bude sklizeň. Musíte také vědět, jak plody správně skladovat, abyste se z nich mohli těšit.

Tři měsíce od výsevu

Okurky lze předpěstovat, můžete začít sklízet přibližně od 12 týdnů po výsevu, uprostřed léta. Čím více okurek nasbíráte, tím více rostlina vyprodukuje. Venkovní typy budou sklízet až do září, zatímco skleníkové typy mohou plodit až do října, pokud je teplo. Délka okurek bude záviset na konkrétní odrůdě, proto zkontrolujte balení. Sklízejte plody, jak a kdy je potřebujete, ale nenechávejte je na rostlině příliš dlouho, protože starší plody mohou chutnat hořce a jejich slupka může ztvrdnout.

Řezání na polovinu

Okurky sklízejte brzy ráno, když je chladno. Odřízněte plody z rostliny pomocí zahradnických nůžek nebo ostrého nože. Některé delší odrůdy okurek lze ještě na rostlině rozříznout na polovinu a nechat je vytvořit mozol, aby je bylo možné použít později.

Sklizeň okurek

Okurky se obecně nejlépe sbírají čerstvé a okamžitě se konzumují. Lze je skladovat několik dní v lednici. Menší okurky lze nakládat, buď nakrájené na plátky, nebo ponechány celé, jako okurky.

Choroby okurek

Virus mozaiky okurek šíří mšice. Snadno si ho všimnete, protože listy vytvářejí výrazný žlutý mozaikový vzor. Tato choroba zpomalí růst vašich rostlin okurek a ovlivní kvetení a plodnost. Neexistuje žádná léčba, takže jediným postupem, pokud zjistíte příznaky choroby, je nutné zničit všechny infikované rostliny. Měli byste se také vyvarovat dotyku jiných rostlin, abyste zabránili šíření choroby. Plíseň se může objevit na listech jako bílé práškové skvrny. Ty způsobují, že listy zakrňují a scvrkávají se. Často je to způsobeno nedostatečným zaléváním, i když existují kultivary, které jsou odolnější.

Když rostliny napadnou škůdci

Molice se mohou živit okurkami pěstovanými ve skleníku. Tento drobný bílý hmyz působí na rostliny sáním mízy. Medovice, kterou produkují, způsobuje růst černé plísně plné sazí, což ovlivňuje zdravý růst rostliny. Roztoč červený může v teplejším počasí ovlivnit skleníkové okurky. Ošetření spočívá ve spálení postižených listů, které vypadají rezavě. K dispozici jsou také biologické kontroly. Chraňte mladé sazenice před slimáky a hlemýždi.

Zdroje: Gardeners World,

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.06.2024
Reklama
Reklama