Jak správně pěstovat okurky?

Jak správně pěstovat okurky?
Jak správně pěstovat okurky? Okurkám se nejlépe daří ve skleníku, ale některé novější odrůdy byly vyšlechtěny tak, aby tolerovaly venkovní podmínky. Jak dosáhnout bohaté úrody?

Vlastní chutnají lépe

Vysévejte okurky do vícebuněčných zásobníků na semena nebo do jednotlivých květináčů a zasaďte, když jsou sazenice dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat. Okurky jsou perfektní letní zeleninou, která dodává svěží chuť salátům a letním nápojům. Vypěstovat si vlastní okurky ze semen je snadné a zdá se, že když si je vypěstujete sami, vždy chutnají lépe. Kromě tradičních delších odrůd existují i odrůdy, které produkují menší plody, které lze konzumovat čerstvé nebo nakládané.

Dva druhy

Existují dva hlavní druhy okurek – skleníkové okurky a venkovní typy. Skleníkové okurky potřebují dostatek tepla. Jsou to velké rostliny, které produkují dlouhé, hladké plody, podobné těm v supermarketu. Nepotřebují opylování a samčí květy je třeba odstranit, aby se tomu zabránilo, jinak budou plody hořké a plné semen. Některé skleníkové odrůdy byly vyšlechtěny tak, aby produkovaly pouze samičí květy. Venkovní okurky snášejí nižší teploty a lze je pěstovat na slunném místě venku. Plody jsou kratší a tlustší, s drsnou, vroubkovanou slupkou. Květy jsou opylovány hmyzem, takže jsou potřeba samčí i samičí květy. Některé odrůdy se táhnou a lze je vycvičit na podpěru nebo nechat rozrůst; Odrůdy keřů jsou vzpřímenější a kompaktnější a ideální pro menší prostory. Některé odrůdy okurek rostou ve skleníku nebo venku. Je však důležité nepěstovat ve skleníku vedle skleníkových odrůd venkovní typ, protože to bude mít za následek křížové opylení a hořké plody plné semen.

Jak pěstovat okurky

Ať už pěstujete okurky uvnitř nebo venku, vyséváte semena koncem zimy nebo brzy na jaře, nebo kupujete mladé rostliny v zahradním centru na konci jara. Semena zasejte do květináčů s víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Ke klíčení potřebují teplotu alespoň 20 ° C. Sazenice v květináčích můžete použít poté, co se u nich vyvine první pár "pravých" listů. Pokud pěstujete venkovní okurky, otužte své rostliny tím, že je jemně aklimatizujete na venkovní podmínky, jakmile pomine veškeré riziko mrazu. Přivažte je k pevné podpěře, jako je bambusová hůl, a pravidelně zalévejte. Když vaše okurky začnou kvést, krmte je každý týden hnojivem s vysokým obsahem potaše, jako je tekuté krmivo pro rajčata. Sklízejte okurky, jakmile jsou připraveny.

Podmínky ke klíčení

Semena okurek potřebují ke klíčení teplo – alespoň 20 °C – proto umístěte květináče do skleníku, vyhřívaného propagátoru nebo na slunný okenní parapet, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Vysévejte v únoru nebo březnu, pokud je váš skleník vytápěný, nebo v dubnu, pokud máte nevytápěný skleník. Naplňte malé 5 cm květináče víceúčelovým kompostem bez rašeliny a semena zasejte svisle nebo na jejich strany (ne naplocho), 1 cm-2 cm hluboko. Do květináče zasejte dvě semínka okurky a poté zalijte. Semena byste měli vidět klíčit za 7-10 dní. Jakmile se sazenice objeví, odstraňte nejslabší sazenici a ponechte jednu v květináči. Sazenice v květináči přeneste do květináče o průměru 9 cm poté, co se u nich vytvoří první pár velkých "pravých" listů. Venkovní osivo okurky můžete také vysévat přímo venku koncem května nebo června – počkejte, až pomine riziko mrazu. Po výsadbě zakryjte půdu rounem, aby se zahřála.

Jak zasadit okurky

Ve skleníku vysaďte sazenice, když mají dva nebo tři listy. Lze je vysadit do skleníkových záhonů, které byly obohaceny velkým množstvím zahradního kompostu, 60 cm od sebe, nebo do pěstebních pytlů – dvě rostliny v každém pytli. Můžete je také pěstovat ve velkých nádobách naplněných víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Vycvičte hlavní stonek na pevnou oporu, jako je bambusová hůl, drát, provázek nebo mřížoví, a v případě potřeby ji přivažte.

Aklimatizace je důležitá

U venkovních okurek rostliny jemně otužujte tím, že je jemně aklimatizujete na venkovní podmínky po dobu alespoň jednoho týdne. Nevysazujte je dříve než začátkem června – potřebují velmi teplé podmínky. Vysaďte je na chráněné, slunné místo do půdy, která byla obohacena o spoustu organické hmoty, jako je dobře shnilý hnůj nebo zahradní kompost.

Kdy je třeba podpěra

Hlavní stonek můžete vypěstovat na podpěru a nechat boční výhonky táhnout po zemi nebo nahoru po drátěném pletivu. Pokud je necháte rozrůstat, zasaďte je 90 cm od sebe. Nikdy nepěstujte hřebenové okurky ve skleníku jako "čistě samičí" typ skleníku – povede to ke křížovému opylení a vaše plody budou chutnat hořce. Venkovní vlečné okurky lze nechat rozvalovat na zemi nebo lze boční výhonky vypěstovat na pletivu nebo mřížoví. Vysazujte je 45 cm od sebe a pokud jsou roztažené, 90 cm od sebe. Odrůdy keřů mohou vyžadovat vytyčení, ale nepotřebují školení.

Zdroje: Gardeners World,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.05.2024
Reklama
Reklama