Problémy, se kterými se setkáte při pěstování růží

Problémy, se kterými se setkáte při pěstování růží
Problémy, se kterými se setkáte při pěstování růží. Růže trpí mnoha problémy, včetně černé skvrnitosti, mšic, odumírání. Odpovídáme na některé dotazy spojené s potížemi při jejich pěstování.

Proč některé z mých stonků růží rostou velmi vysoko?

Pokud vaší růži vyrostly velmi vysoké stonky, mohly by to být přísavky. Přísavky jsou výhonky, které se vyvíjejí z podnože a vyrůstají spíše z podzemí než ze samotné růže. Výhonky obvykle vyrůstají ze země kolem podnože. Mladé nárůsty na růžích však mohou být životaschopné a vypadat podobně jako přísavky, proto je před řezáním nebo vytrháváním nových výhonků zkontrolujte. Pokud se jedná o přísavku, poroste silněji než vaše růže a spotřebovává živiny a vodu stejným způsobem jako plevel. Vystřihněte ji co nejblíže k její základně pomocí zahradnických nůžek.

Jak poznám přísavky na růžích?

Přísavky růží mají jiné listy než listy na hlavní rostlině – mohou mít různý počet lístků a obvykle mají jinou barvu, často bledší než listy na hlavní rostlině. Stonek výmladku se vynoří ze země pod spojením pupenů (část, kde je rostlina růže připojena k podnoži).

Jak se zbavím mravenců ve svých růžích?

I když může být nepříjemné objevit mraveniště na vašem záhonu, mravenci nikomu neublíží. Jsou důležitou součástí ekosystému a poskytují potravu ptákům a obojživelníkům. Mravenci si rádi staví mraveniště v suché půdě, proto je dobrým způsobem, jak mravence povzbudit k přesunu na nové místo, pravidelně růži v létě zalévat. Mravenci přesunou svá vajíčka na nové místo, pokud je hnízdo mokré. Mravenci mohou být také známkou napadení růží mšicemi. Mravenci jedí medovici, lepkavou, sladkou látku produkovanou mšicemi. Chrání také mšice tím, že odstraňují jejich predátory. Pokud je mšic hodně a poškozují vaši růži, můžete je odstranit tak, že je rozmačkáte nebo je z růže smyjete proudem vody z hadice.

Jak přesadit růže?

Nejlepší čas na přesazení růže je, když je v klidu, tedy v období mezi listopadem a únorem. Vyberte si dobu, kdy půda není zmrzlá. Před vykopáním růže si připravte výsadbovou jámu a na dno přidejte trochu organické hmoty. Nejprve růži seřízněte a zkraťte ji na přibližně 35-40 cm. Kopejte kolem ní a poté pomocí vidličky růži jemně vypačte. Okamžitě ji znovu zasaďte do nové jámy a prostor kolem ní zasypte kompostem.

Zdroje: Gardeners World, RHS, Gardeners Path

Zdroje foto: Freepik.com

 

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.10.2024
Reklama
Reklama