Můžete nechat mrkev a brambory přes zimu v zemi?

Můžete nechat mrkev a brambory přes zimu v zemi?
Můžete nechat mrkev a brambory přes zimu v zemi? Některé druhy zeleniny jsou natolik odolné, že je můžete přes zimu nechat na záhonech a poskytnou vám zdroj vitamínů a minerálů i v mrazech.

Oblíbené plodiny

Žhavou otázkou je, zda ke zmiňovaným druhům patří také dva druhy v naší zemi velmi oblíbené zeleniny – mrkev a brambory.

Jak je to s mrkví

Když pěstujete mrkev, může být během zimy ponechána v zemi v mírnějších oblastech. Této kořenové plodině prospěje mulčování vrstvou slámy, která ji ochrání před nejhoršími zimními mrazy. Mrkev skladovanou v zemi lze podle potřeby sklízet po celou zimu. Ať už glazovaná a pečená, syrová v salátu, pyré do polévky nebo strouhaná na koláč, mrkev je neuvěřitelně všestranná zelenina. Díky pěstování v chladném počasí jsou mrkve ještě sladší. Podle odborníků mohou zůstat v zemi pod pěknou vrstvou mulče, aby mohly být sklizeny přes začátek zimy. Důležité je zabránit zamrznutí půdy, abyste mrkev mohli vytahovat ze záhonků po celý rok.

Podobně je to s tuřínem

Tuřín roste na jaře nebo na podzim, ale – stejně jako mrkev – výsev na konci léta vám často poskytne chutnější konečný výsledek. Přežijí při teplotách až 5 °C, takže je můžete vytáhnout ze země a podávat k večeři i v chladnějším sezónním počasí.

A co brambory?

Pěstování brambor vám může zajistit dlouhou sezónu úrody díky výsadbě různých druhů. Po sklizni mohou brambory při správném skladování zůstat dobré po mnoho měsíců. Nedoporučuje se ale nechávat plodinu po celou zimu v zemi. To platí zejména v případě, že žijete v chladnějším podnebí nebo máte těžkou půdu, protože hlízy začnou ve vlhké a studené půdě hnít. Brambory ponechané v zemi přes zimu jsou také stále náchylnější k poškození škůdci, jako jsou slimáci.

Odolný mangold

Čestné uznání, pokud jde o přezimování, patří mangoldu. Pokud pěstujete mangold, může přezimovat bez ochrany až do cca -10 °C, nicméně plodině může prospět, když je zakryta, aby se zabránilo poškození listů v náročných zimních povětrnostních podmínkách. S ochranou nebo bez ní se daří sklízet listy mangoldu přes zimu až do jara.

Zdroje: Homes and Gardens, Martha Stewart

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.10.2024
Reklama
Reklama