
Horkovzdušná trouba je ideální
Investujte do horkovzdušné nebo konvekční trouby, která využívá ventilátory k cirkulaci tepla kolem jídla během vaření. To je energeticky účinnější, protože to znamená, že nemusíte zahřívat tak vysoko, jak byste potřebovali v normální troubě.
Elektrickou troubu vypínejte dříve
Naopak, pokud používáte elektrickou troubu, vypněte ji deset minut před dokončením vaření jídla. Teplota uvnitř trouby zůstane stejná, takže jídlo se stále dostatečně dobře dopeče až do konce, aniž by trouba musela spotřebovávat jakoukoli další energii.
Přizpůsobte velikost nádobí
Vždy přizpůsobte velikost vaší pánve množství jídla, které vaříte, abyste zajistili, že na ohřev větší plochy spotřebujete méně energie, než potřebujete.
Zamyslete se nad velikostí varné desky
Podobně, když jste si vybrali pánev, ujistěte se, že pro ni používáte správnou velikost varné desky. Více plamene, než potřebujete, bude zbytečné plýtvání energií a příliš velké pánvi bude trvat déle, než dosáhne správné teploty.
Používejte pokličky
Někdy může recept doporučit, abyste na pánve nepřikládali pokličky, ale pokud tomu tak není, měli byste použít pokličky, abyste udrželi teplo.
Vrstvěte, vyžívejte tlakový hrnec
Pokud k vaření zeleniny používáte dvojitý parní hrnec, můžete pak zeleninu vrstvit na sebe. K vaření fazolí, masa nebo dušeného masa se může vyplatit tlakový hrnec. Víko tlakového hrnce zachycuje páru, takže se jídlo vaří rychleji a efektivněji než na pánvi.
Ztlumte oheň
Jakmile dosáhnete správné teploty vaření, nezapomeňte ztlumit oheň hořáku – pokrmy obvykle stačí vařit jenom mírně.
Zdroje: Energy, Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC
Zdroje foto: pixabay.com