
Berte ohled i na materiály
Myslete na materiály, ze kterých jsou vyrobeny vaše pánve – pánve s měděným dnem se ohřívají rychleji než nerezová ocel a litinové pánve udržují teplo mnohem efektivněji. Proto nezapomeňte využívat tyto poznatky tehdy, když budete vybírat nové nádobí.
Čistěte hořáky a plotýnky
Například u plynových hořáků se ujistěte se, že topné kroužky čistěte pravidelně – jakékoli jídlo, které se na kroužek přilepí, absorbuje teplo, což snižuje účinnost. Totéž platí i u elektrických plotýnek nebo u varné desky.
Kupujte jídlo, které využijete
Udržujte svou ledničku plnou – bude-li dobře zásobena, spotřebuje méně energie. Stále byste však měli kupovat jen to, co pravděpodobně využijete, neutrácejte peníze za jídlo, které nebudete jíst. Vyplňte zbývající prostor tím, že naskládáte police chladničky na sebe misky s vodou.
Pozor na těsnění chladničky
Opravte těsnění dveří chladničky, aby se do chladničky nedostal teplý vzduch. Pokud ano, chladnička bude muset pracovat tvrději a spotřebovávat více elektřiny, aby udržela vnitřek chladný.
Jak na provoz myčky
Používáte-li myčku nádobí, spusťte ji pouze tehdy, když je plná. Poloviční náplň spotřebuje stejné množství elektřiny a teplé vody jako plná náplň, takže čekání na naplnění znamená, že budete prát méně a ušetříte více energie. Dávejte pozor, abyste ji nepřetížili, protože pračka nebude schopna správně vyprat. Pokud můžete snížit provoz myčky o jedno spuštění každý týden, můžete ročně ušetřit v řádu stovek korun.
Když myjete nádobí ručně
Pokud se myjete ručně, použijte raději větší misku na mytí nádobí, než plýtvání vodou jenom proto, že teče z kohoutku.
Zdroje: Energy, Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC
Zdroje foto: Freepik.com