Tvorba originálních vánočních ozdob z přírodních materiálů

Tvorba originálních vánočních ozdob z přírodních materiálů
Vánoční doba je ideální pro vytváření vlastních ozdob a dekorací, které přináší teplou atmosféru a osobní dotek do vašeho domova. Jedním z nejkrásnějších způsobů, jak toho dosáhnout, je vytvořit vánoční ozdoby z přírodních materiálů. S následujícím návodem se dozvíte, jak si vytvořit originální a udržitelné vánoční dekorace.

Sběr přírodních materiálů

Pro vaše vánoční ozdoby budete potřebovat různé přírodní materiály. Můžete zahrnout:

  • Větvičky a suché větve: Získáte je při procházkách v lese nebo v parku.
  • Šišky: Různé velikosti šišek mohou být základem mnoha ozdob.
  • Sušené květiny a bylinky: Vytvoříte působivé ozdoby s různými barvami a texturami.
  • Kůra, ořechy, kaštany: Přidají rustikální a přírodní vzhled.
  • Vrbová proutí nebo jutový provázek: Budou sloužit jako základ pro váše ozdoby.
  • Ostatní dekorační prvky: Maličkosti jako korálky, skleněné kuličky nebo střapce látky mohou přidat něco extra.

Plánování a design

Předtím než začnete, přemýšlejte o tom, jakým stylem chcete vánoční ozdoby vytvořit. Může to být rustikální, minimalistický, nebo jiný styl, který k vám domů zapadá. Nakreslete si grobální náčrtky, abyste měli představu o tom, jaké ozdoby budete tvořit.

Tvorba vánočních ozdob

Zde je několik nápadů na ozdoby, které můžete vytvořit:

  • Šiškový věnec: Sestavte šišky do kruhu, připevněte je na základ pomocí vrbového proutí, provázku nebo drátu. Můžete je doplnit malými dekoracemi, jako jsou střapce látky nebo malé kuličky.
  • Větvičková hvězda: Spojujte větvičky tak, aby vytvořily tvar hvězdy. Poté je připevněte do středu a zdobte podle svého vkusu.
  • Větvičkový anděl: Sestavte větvičky tak, aby vytvořily tělo anděla. Přidejte sušené květiny nebo bylinky jako křídla a hlavu. Zavěste provázek pro závěs.

Finální dotahy

Aby byly vánoční ozdoby ještě úchvatnější, můžete je natřít transparentním lakem, aby byly chráněny před vlhkostí a vydržely déle. Můžete také přidat stužky nebo provázky pro zavěšení.

Umístění ozdob

Vaše vytvořené vánoční ozdoby můžete umístit na stromek, na dveře, do okna, nebo je použít jako středníky na vánočním stole. Tímto způsobem přinesete do svého domova přírodní a osobní dotek vánoční atmosféry.

S vytvářením vánočních ozdob z přírodních materiálů se nejen bavíte, ale také vytváříte udržitelnou a originální dekoraci, která ozdobí váš domov během svátečního období.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Pochert, Thomas

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla - zdroj fotky: profimedia , Publikováno: 17.08.2023
Reklama
Reklama