Jak vytvořit domácí vonnou svíčku

Jak vytvořit domácí vonnou svíčku
Vonící svíčky dodávají do domova příjemnou atmosféru a relaxaci. Vytvoření vlastní domácí vonné svíčky není složité a může být zábavným a tvůrčím projektem.

Co budete potřebovat:

Včelí vosk nebo sójový vosk: Včelí vosk má přírodní vůni a výhodu, že dlouho hoří. Sójový vosk je vegetariánskou alternativou, která je dobře dostupná a hoří čistě.

Olej s vůní: Esenciální oleje jsou skvělou volbou pro přírodní vůni. Můžete použít vůně jako levandule, vanilku, skořici nebo citrusy podle vašich preferencí.

Středový knot: Speciální knot pro svíčky, který bude držet plamen a umožní svíčce hořet.

Nádoba na svíčku: Skleněné nádoby jsou vhodné a bezpečné pro domácí svíčky.

Nástroje: Hrnec, hrneček odolný vůči teplu pro tavbu vosku, lžíci, mísu na míchání a pinzetu.

Postup:

 

Příprava nádoby: Ujistěte se, že skleněná nádoba je čistá a suchá. Pokud máte rádi dekorativní prvky, můžete do nádoby přidat sušené květiny, skořápky citrusů nebo jiné ozdoby.

 

Příprava vosku: Vložte vosk do hrnce a rozehřejte ho na mírném ohni. Pokud používáte včelí vosk, dbejte na to, aby se nedostal nad 80 °C, aby nedošlo k jeho přehřátí. Sójový vosk může být zahřát na vyšší teplotu, podle instrukcí na obalu.

 

Přidání vůně: Až bude vosk téměř zcela roztavený, přidejte pár kapek esenciálního oleje s vaší oblíbenou vůní. Můžete zkombinovat různé oleje pro unikátní vůni.

 

Příprava knotu: Zatímco se vosk ohřívá, připravte knot. Připevněte ho ke středu skleněné nádoby pomocí pinzety. Ujistěte se, že je připevněný pevně a rovně.

 

Naplňování nádoby: Jakmile je vosk roztavený a přidána vůně, opatrně nalejte vosk do nádoby tak, aby knot zůstal na svém místě. Nechte malý prostor nahoře, aby se vosk mohl usadit.

 

Zchlazení a tuhnutí: Nechte svíčku vychladnout a ztuhnout asi 24 hodin. Během této doby by měla získat pevnost.

 

Stříhání knotu: Po ztuhnutí svíčky ořízněte knot tak, aby byl připraven na další použití. Doporučuje se ponechat knot asi 0,5 cm nad povrchem vosku.

Výroba domácí vonné svíčky není jen skvělým způsobem, jak si vytvořit relaxační atmosféru, ale také umožňuje uplatnit vaši kreativitu a personalizovat vonnou svíčku podle svých představ.

Buďte však opatrní při manipulaci s horkým voskem a ujistěte se, že svíčka hoří v bezpečné vzdálenosti od hořlavých materiálů nebo dohledu. Užijte si tvůrčí proces a relaxujte při světle vaší vlastní vonné svíčky!

Zdroj: Jaroslav Šabatka: Svíčky: výroby a zdobení 

Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Nina Háblová , Publikováno: 14.11.2023
Reklama
Reklama