Sušení potravin: Průvodce správným postupem a skladováním

Sušení potravin: Průvodce správným postupem a skladováním
Sušení potravin je tradiční metoda konzervace, která umožňuje zachovat potraviny déle, aniž by se snížila jejich nutriční hodnota. Tento proces odstraňuje vlhkost z potravin, čímž brání růstu plísní a bakterií, a zároveň koncentruje chuť. Zde je průvodce správným sušením a následným skladováním potravin.

Výběr Správných Potravin:

Některé potraviny jsou vhodnější ke sušení než jiné. Mezi oblíbené kandidáty patří ovoce (jableka, meruňky, švestky), zelenina (rajčata, papriky, cibule), bylinky a maso. Vyberte čerstvé, zralé potraviny nebo ty s minimálním poškozením.

Metody Sušení:

Existují různé způsoby sušení potravin:

Přírodní Sušení: Položení potravin na slunci nebo větraném prostoru.

Sušení v Troubě: Nízká teplota (ideálně kolem 50 °C) na pečicím papíře nebo sítu.

Sušička Potravin: Moderní sušičky s nastavitelnou teplotou a vzdušným proudem.

Postup Sušení:

Příprava Potravin: Omyjte a nakrájejte potraviny na stejnoměrné kousky, což urychlí sušení.

Rozložení na Podložku: Uložte potraviny na sušící podložku (při přírodním sušení) nebo na sušicí papír/vložku do sušičky.

Kontrola Průběhu Sušení: Pravidelně kontrolujte sušící potraviny a otáčejte je pro rovnoměrné sušení. Doba sušení se liší podle typu potravin a zvolené metody.

Správné Skladování:

Po dokončení sušení je důležité správně skladovat potraviny:

Úložný Prostor: Uchovávejte sušené potraviny v suchém a temném prostředí, což pomáhá zachovat jejich kvalitu.

Nádoby: Skladujte v nepropustných skleněných nebo plastových nádobách s uzavíratelným víkem, což chrání potraviny před vlhkostí a vzduchem.

Označení a Datum: Nezapomeňte označit nádoby s datem sušení a druhem potraviny, abyste věděli, jak dlouho jsou skladované.

Důležité Upozornění:

Pamatujte, že nedostatečně vysušené potraviny mohou způsobit plísně nebo zkazit celý sklad. Vždy se ujistěte, že jsou potraviny opravdu suché před uložením.

Sušení potravin je skvělý způsob, jak si zachovat sezónní plody, zeleninu a bylinky po celý rok. Správná technika sušení a následné skladování je klíčem k dlouhodobému uchování chutí a zdravé výživy.

 

Zdroj: Marie Martinovská - Sušíme ovoce zeleninu houby

Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Bohumil Maňas , Publikováno: 24.11.2023
Reklama
Reklama