Bramborový salát "Babiččina náruč":
V naší rodině se vánoční stůl nesmí obejít bez tohoto klasického bramborového salátu. Pro jeho přípravu budete potřebovat:
1 kg pevných brambor
3 velké nakyslé okurky
1 velká cibule
200 g domácí majonézy
2 lžíce hladkého kečupu
2 lžíce hořčice
Sůl a pepř podle chuti
Kousky okurek a vajec na ozdobu
Brambory uvaříme ve slupce ve větším hrnci s osolenou vodou, dokud nejsou měkké. Poté necháme vychladnout.
Oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky do mísy.
Nakrájíme nakyslé okurky a cibuli na drobné kostičky a přidáme k bramborům.
V míse smícháme majonézu, kečup, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Poté tuto směs opatrně promícháme s bramborovou směsí.
Salát necháme v lednici odpočinout alespoň hodinu, aby se chutě sloučily. Před podáváním ozdobíme kousky okurek a vajíčka.
Náš štědrovečerní stoleček je kompletní s těmito neodolatelnými štědrovečerními řízky. Zde jsou ingredience a postup, které předáváme z generace na generaci.
4 kuřecí řízky (cca 150 g každý)
1 šálek hladké mouky
2 vejce
1 šálek strouhanky nebo strouhaného rohlíku
Sůl, pepř a další koření dle chuti
Olej na smažení
Každý řízek osolíme, opepříme a můžeme ochutit dalšími kořeními podle preference.
Připravíme si tři misky: jednu s moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí se strouhankou nebo rohlíkem.
Každý řízek nejprve obalíme v mouce, poté ponoříme do vejce a nakonec obalíme ve strouhance či strouhaném rohlíku.
Na pánvi rozpálíme olej a smažíme řízky do zlatova z obou stran.
Hotové řízky necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme je ještě teplé.
Tyto recepty nejsou pouze o chuti, ale o vánočním dědictví, které nám naše babička věnovala. Přejeme vám příjemnou přípravu a doufáme, že tyto tradiční recepty obohatí váš vánoční stůl stejně jako ten náš!
Zdroj: Vzpomínky naší babičky - Cosmopolis
Zdroj fotky: profimedia.cz