Babiččin nezaměnitelný recept na vánoční bramborový salát a křehké štědrovečerní řízky

Babiččin nezaměnitelný recept na vánoční bramborový salát a křehké štědrovečerní řízky
Vánoční večeře je obdobím spojeným s tradicemi a chutěmi, které se vážou k rodinným receptům. V tomto duchu vás rádi provedeme jedinečným receptem na bramborový salát a řízky, který nám předala naše milovaná babička. Tyto recepty nejsou jen o přísadách a postupech, ale o dědictví a lásce, které nesou s sebou.

Bramborový salát "Babiččina náruč":

V naší rodině se vánoční stůl nesmí obejít bez tohoto klasického bramborového salátu. Pro jeho přípravu budete potřebovat:

Ingredience:

1 kg pevných brambor

3 velké nakyslé okurky

1 velká cibule

200 g domácí majonézy

2 lžíce hladkého kečupu

2 lžíce hořčice

Sůl a pepř podle chuti

Kousky okurek a vajec na ozdobu

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce ve větším hrnci s osolenou vodou, dokud nejsou měkké. Poté necháme vychladnout.

Oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky do mísy.

Nakrájíme nakyslé okurky a cibuli na drobné kostičky a přidáme k bramborům.

V míse smícháme majonézu, kečup, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Poté tuto směs opatrně promícháme s bramborovou směsí.

Salát necháme v lednici odpočinout alespoň hodinu, aby se chutě sloučily. Před podáváním ozdobíme kousky okurek a vajíčka.

Křehké štědrovečerní řízky "Babiččin dědictví":

Náš štědrovečerní stoleček je kompletní s těmito neodolatelnými štědrovečerními řízky. Zde jsou ingredience a postup, které předáváme z generace na generaci.

Ingredience:

4 kuřecí řízky (cca 150 g každý)

1 šálek hladké mouky

2 vejce

1 šálek strouhanky nebo strouhaného rohlíku

Sůl, pepř a další koření dle chuti

Olej na smažení

Postup:

Každý řízek osolíme, opepříme a můžeme ochutit dalšími kořeními podle preference.

Připravíme si tři misky: jednu s moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí se strouhankou nebo rohlíkem.

Každý řízek nejprve obalíme v mouce, poté ponoříme do vejce a nakonec obalíme ve strouhance či strouhaném rohlíku.

Na pánvi rozpálíme olej a smažíme řízky do zlatova z obou stran.

Hotové řízky necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme je ještě teplé.

Tyto recepty nejsou pouze o chuti, ale o vánočním dědictví, které nám naše babička věnovala. Přejeme vám příjemnou přípravu a doufáme, že tyto tradiční recepty obohatí váš vánoční stůl stejně jako ten náš!

 

Zdroj: Vzpomínky naší babičky - Cosmopolis
Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Filip Kahoun , Publikováno: 20.12.2023
Reklama
Reklama