Jak vařit sezónní stravu: zdravé a chutné recepty pro každou sezónu

Jak vařit sezónní stravu: zdravé a chutné recepty pro každou sezónu
Jedním ze způsobů, jak si udržet zdravý životní styl a podpořit udržitelnost, je jíst sezónní jídla. Sezónní strava využívá ovoce a zeleniny, které jsou momentálně v sezóně a zpravidla je možné je sehnat místně. Tato potravina je často čerstvější, chutnější a má vyšší nutriční hodnotu.

Jaro

Jaro přináší nový růst a nabízí skvělé možnosti pro svěží a lehké pokrmy. Zelené listové zeleniny, jako je špenát, salát nebo mladý špenát, jsou bohaté na živiny a ideální pro jarní saláty. Rovněž jsou k dispozici chutné bylinky, jako je čerstvá petržel, bazalka a máta, které mohou obohatit jakékoli jídlo.

Recept na Jarní Salát s Čerstvými Bylinkami

Ingredience:

Mladý špenát

Rukola

Čerstvé petrželové lístky

Cherry rajčata

Dýňová semínka

Dressing: Olivový olej, citrónová šťáva, sůl, pepř

Postup:

Smíchejte mladý špenát, rukolu a petrželové lístky v míse.

Přidejte nakrájená cherry rajčata a dýňová semínka.

Dressing si připravte smícháním olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Přidejte ho k salátu a dobře promíchejte.

Léto

Léto je obdobím plodin jako rajčata, okurky, papriky a různé druhy bobulí a tropického ovoce. Skvělým způsobem, jak využít letních plodin, je příprava osvěžujících salátů a čerstvých džusů.

Recept na Letní Gazpacho

Ingredience:

Rajčata

Okurky

Červená paprika

Česnek

Cibule

Olivový olej

Octový ocet

Sůl, pepř

Postup:

Nakrájejte rajčata, okurky, papriku, cibuli a česnek na menší kousky.

Vložte vše do mixéru a mixujte do hladké konzistence.

Přidejte olivový olej, ocet, sůl a pepř podle chuti.

Dejte gazpacho do lednice a nechte vychladnout.

Servírujte s čerstvě nasekanou bylinkou a křupavým chlebem.

Podzim

Podzim přináší sklizeň kořenové zeleniny a jablka, která lze využít k přípravě hřejivých pokrmů a dezertů. Toto období je ideální pro pečení a vaření polévek plných chuti.

Recept na Dýňovou Polévku

Ingredience:

Dýně

Cibule

Brambory

Zeleninový vývar

Smetana

Muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:

Orestujte nakrájenou cibuli a dýni v hrnci.

Přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem.

Vařte, dokud není zelenina měkká.

Rozmixujte hladkou polévku a přidejte smetanu a koření podle chuti.

Podávejte s čerstvým chlebem nebo krutony.

Zima

V zimě jsou k dispozici kořeněné a útěšné plodiny jako květák, brokolice, mrkev a brambory. Toto období vybízí k vaření hřejivých jídel a pečení.

Recept na Pečený Květák s Kari

Ingredience:

Květák

Olivový olej

Kari koření

Sůl, pepř

Postup:

Nakrájejte květák na růžičky a položte na plech.

Smíchejte olivový olej s kari kořením, solí a pepřem.

Nalijte směs na květák a dobře promíchejte.

Pečte v troubě, dokud není květák zlatě hnědý.

Závěr

Vaření sezónní stravy je nejen zdravé, ale také podporuje udržitelnost tím, že využívá čerstvých místních surovin. Nechte se inspirovat aktuálními plodinami a zkuste nové recepty podle sezóny. Vaše chuťové buňky i vaše tělo vám za to určitě poděkují!

 

Zdroj: Marie Martinovská - Sušíme ovoce zeleninu houby
Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Bohumil Maňas , Publikováno: 10.01.2024
Reklama
Reklama