Příprava záhonů na jaře: Co obnáší?

Příprava záhonů na jaře: Co obnáší?
Příprava záhonu na jaře Jsou plné plevele a listí a budí dojem, že na nich nemá šanci nic vyrůst. Záhony po zimě nevypadají ukázkově a touží po vašem zásahu. Co s nimi provést?

Odplevelení především

Když se podíváte, jakou spoušť nadělalo zimní období na vašich záhonech, s chutí byste zaplakali. Je vám jasné, že příprava záhonů na jaře bude náročná. Vzhůru do toho, půl je hotovo. Jako první byste měli odstranit plevel. Některé druhy bývají opravdu odolné a zdá se, že ani mráz jim moc neuškodil. Vydejte se na záhony po dešti, kdy bude půda vlhká a snadněji budete plevelné rostliny vytrhávat i s kořeny. O ty totiž především jde. Pokud by zůstaly kořeny v půdě, plevelu se nezbavíte. Pokud potřebujete odplevelit velké plochy, je místo ruční práce řešením použití herbicidu. Ty neselektivní zlikvidují prakticky každou rostlinu, se kterou se potkají, selektivní se zaměřují na širokolisté rostliny. Takže volte podle vlastní potřeby. Stříkejte za bezvětří.

Zryjte zhutnělou půdu

Dále příprava záhonů znamená odhrabání všech nečistot a listí, abyste obnažili půdu. Pokud potřebujete vyfoukat větší množství listí na trávník vedle záhonu, použijte fukar. Teď už můžete posoudit, jestli jsou vaše záhonky dobré k setí a výsadbě, nebo potřebují ještě další zásah. Zpravidla nutný bude. Máte-li pocit, že je půda příliš zhutnělá a těžká, měli byste ji prorýt a obrátit, aby se zlehčila a provzdušnila. Zrytí do hloubky 5-10 cm bohatě postačí, rostliny budou snáze kořenit v půdě a čerpat z ní živiny. Pokud byste zakládali nový záhon, je nutné hlubší zrytí až do cca 30 cm. Současně s obracením můžete na záhony přidat hnůj, který zlepší profil půdy. Díky němu maximalizujete budoucí úrodu.

Foto: profimedia.cz

Aplikujte hnůj nebo kompost

Co ještě příprava záhonů na jaře vyžaduje? Především hnojení. Můžete zvolit různé hnojivo. Výborných výsledků při pěstování zeleniny docílíte s uleželým kravským nebo koňským hnojem. Druhá polovina února už bývá při teplejším počasí vhodným obdobím, kdy hnůj můžete aplikovat na záhony. Bude tak mít dost času správně vyzrát. Správným načasováním rozložení posílíte výnos. Druhou možností je kompost, a to buď vlastní, pokud ho máte na zahradě, nebo ten pořízený v zahradnictví. Odlehčí těžké jílovité půdy a písčitým půdám zase pomůže udržovat dostatečnou vlhkost. Hodí se i pro květinové záhony.

Tečku tvoří lemování

Na květinové záhony byste měli rozprostřít mulč z kůry nebo dřevní štěpky. Nemá pouze dekorativní úlohu, jak si možná myslíte. Je i funkční. Zamezuje růstu plevele. Díky tomu, že je jím povrch záhonu pokrytý, dostane se do půdy jenom naprosté minimum semen plevele. Navíc tyto plevelné rostliny nebudou mít šanci vzklíčit. Zároveň mulč napomáhá udržovat vlhkost. Jeho zásluhou půda tak snadno nevysychá, takže rostliny budou mít dostatek vláhy. Příprava záhonů má jasnou tečku v podobě lemování jejich okrajů, které vytyčí přechod mezi trávníkem a záhonem. Pokud už lemování existuje, stačí ho očistit. Jestliže ne, vykopejte mělký příkop, do kterého můžete vkládat kameny, cihly, nebo zatloukat dřevěné kůly podle vlastní volby.

 Jak prořezat maliní pro bohatou úrodu?

 

Zdroje: GroundsGuys, Kerry Meyer- Proven Winners, Alexandra Jones – The Spruce

Zdroje foto: freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 16.02.2024
Reklama
Reklama