Jak funguje chytrá domácnost: Pomůže vám ušetřit peníze?

Jak funguje chytrá domácnost: Pomůže vám ušetřit peníze?
Jak funguje chytrá domácnost? Co si představit pod pojmem chytrá domácnost? Jde o smart prvky, které vám v domácnosti zjednoduší život a uspoří peníze. O jaké vychytávky jde?

Aby k vám zloději nepronikli

První oblastí smart prvků v domácnosti je zabezpečení domu a bytu, které začíná venkovními bezpečnostními kamerami. Detekují pohyb, kterým se spouští, záznamy můžete sledovat na dálku i v době své nepřítomnosti přes chytrý telefon, tablet či notebook. Dále sem patří videozvonek. Když k vám někdo půjde na návštěvu, díky němu si s ním můžete popovídat přes chytrý telefon a nemusíte ke dveřím. Zároveň máte záznamy, kdo přišel k vašim dveřím, když zrovna nejste doma. Třešničkou na dortu je chytrý zámek. Dovolí vám odemknout dveře otiskem prstu nebo hlasem, dotykem klávesnice nebo mobilní aplikací v telefonu a samozřejmě i klasickým klíčem.

Zapněte si světla podle potřeby

Další je ovládání osvětlení a spotřebičů pomocí chytrých žárovek, LED diod, smart tlačítek a chytrých zásuvek. Chytré žárovky jednoduše našroubujete do svítidel a ovládáte mobilem. Můžete je nastavit, aby se zapnuly pohybem (spojení s detektorem pohybu) nebo třeba podle toho jaké je venku počasí – když je slunečno a světlo, intenzita osvětlení bude nižší, za pošmourného dne naopak vyšší. Dále se mohou zapínat v určitý čas. Chytré ovládání stínění vám umožní stáhnout nebo vytáhnout rolety a žaluzie podle světelných podmínek nebo času. Dobré jsou inteligentní zásuvky. Stačí do nich zapojit spotřebič a můžete ho pak snadno zapínat také pomocí mobilu. Jak chytré žárovky, tak i zásuvky přinášejí konkrétní úspory. Světla budete ovládat přesně podle vaší potřeby, spotřebiče nebudou zbytečně v pohotovostním stand-by režimu.

Ušetřete na topení a bavte se

Ještě více můžete ušetřit s chytrými prvky při regulaci topení. Tam se dá hovořit až o třetině nákladů na energie. Topení se dá velice jednoduše regulovat pomocí chytrých termostatů na radiátorech nebo v místnostech. Můžete si všechno nastavit časově podle plánu a nebudete topit zbytečně, když nejste doma. Jestliže máte vzdálený přístup (svoji chytrou domácnost můžete ovládat, i když jste mimo domov), upravíte si na dálku teplotu v bytě třeba podle aktuálního počasí. Další kapitolou chytré domácnosti je zábava. Sem řadíme hlavně Smart televizi. I ty nejlevnější TV už mají dnes aktivované smart prvky. To znamená, že se dají propojit s chytrým mobilem, umožní vám brouzdat po internetu, ovládáte je dálkově. Nákladnější modely nabízejí širší možnosti, třeba streamovací služby, nebo je můžete ovládat hlasem. Dál můžete do smart režimu zapojit i další spotřebiče a nastavovat je na dálku. Robotický vysavač vám uklidí v době vaší nepřítomnosti, pračka vypere prádlo, myčka umyje nádobí. Možností je nepřeberně, do sítě se připojit leccos.

Individuální řešení

Musíte ale vědět, že je rozdíl mezi dálkovým ovládáním a vzdáleným přístupem. Když se dají spotřebiče ovládat dálkově, stačí, aby byly zapojeny v domácí síti. Jestliže chcete vzdálený přístup, můžete je nastavovat i v době, kdy jste mimo domov. Pozor. Některé spotřebiče se sice dají ovládat dálkově, ale už neumožňují vzdálený přístup. K tomu musíte mít řídící jednotku napojenou na internet. Chytrá domácnost má u každého člověka jiné řešení podle jeho vlastních priorit. Obecně se dá říci, že nejužitečnější je regulace vytápění, chytré žárovky zásuvky a tlačítka. Ty totiž přinesou konkrétní korunky do kasičky v podobě úspor. Důležité jsou i zabezpečovací systémy, které vám ohlídají majetek a zachytí případné zloděje. Dál potom záleží na vás. Pro někoho je důležitá zábava a investuje do drahé smart TV, jiný chce mít vypráno a dá třeba přednost chytré pračce. Smart home je zkrátka individuální záležitost.

Zdroje: Silvia Benetti – Das Haus, Angela Moscaritolo – PCmag

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 08.03.2024
Reklama
Reklama