Jak snížit spotřebu elektřiny v bytě?

Jak snížit spotřebu elektřiny v bytě?
Jak snížit spotřebu elektřiny v bytě? Máme na mysli situaci, když byt nevlastníte a jste jenom nájemce. V takovém případě nemůžete dělat zásahy do elektroinstalace. Máme ale jiné triky..

Využívejte CFL zářivky, měňte vzduchové filtry

Existuje několik základních kroků k úspoře energie, které můžete podniknout. První jsou žárovky. Nejefektivnější nahradit je CFL zářivkami. Příklad? 13wattová CFL zářivka vyzařuje v lumenech tolik světla jako 60wattová žárovka, přitom spotřebuje mnohem méně energie a vydrží déle. Využívejte chytré zásuvky, abyste nenechávali spotřebiče zbytečně ve stand-by režimu. Znečištěné vzduchové filtry způsobují, že topný a klimatizační systém v bytě pracuje hůře, protože cirkulace vzduchu nefunguje správně. Špinavý vzduchový filtr zvyšuje náklady na topení a klimatizaci, proto ho každé tři měsíce vyměňte.

Ztlumte ohřev vody, věnujte pozornost klimatizaci

Ohřívač vody je jenom velká nádrž k udržení vody na nastavené teplotě, ať už ji použijete nebo ne. Všechny byty nemají vlastní ohřívač vody. Pokud ho máte, často dochází k tomu, že ohřívač vody pracuje, i když nejste doma. Snižte proto před odchodem z domova teplotu ohřevu a po návratu ji dejte na 50 °C, aby se voda ohřála. Na radiátory instalujte chytré termostaty a používejte je. Máte klimatizace namontovanou na okně? Pokud ano, zakryjte ji před slunečními paprsky. Bude běžet efektivnější a s menší spotřebou.

Buďte efektivní v kuchyni

Pamatujte si, že vařením vzniká velké množství tepla, které se hlavně v létě může promítnout do velkého tepelného zatížení vašeho bytu a zvyšovat náklady na klimatizaci. K ohřívání potravin používejte spíše mikrovlnnou troubu než sporák. Je rychlejší a spotřebovává méně elektřiny. Když běží klimatizace, je trouba pečící na 180 °C ještě dražší na provoz. Proto je především v létě lepší péct v noci, kdy je venku chladněji. Ledničku udržujte odmraženou. Led navíc znamená větší energetickou zátěž na její provoz. V domácnosti přitom může i 25 % spotřebované energie padnout právě na provoz ledničky. 

Zajistěte si úsporný provoz myčky a pračky

Máte myčku nádobí? Spouštějte ji jedině, když je plná. Myčky nádobí využívají elektřinu hlavně k ohřevu vody a k sušení nádobí. Pokud myčku spustíte v noci, také snížíte zátěž klimatizace. Spotřebu energie myčky snížíte i tím, že vypnete sušení a necháte dvířka po umytí otevřená. Horké nádobí na vzduchu snadno uschne. Většina pracích prostředků se dnes bez problému rozpouští ve studené vodě, proto snižte teplotu pracího cyklu v pračce. Velká část energie spotřebované pračkou připadá právě na ohřev vody.

Zdroje: Scott Minos - Energy.gov, Josh Crank – Direct Energy blog, Josh Peterson – Howstuffworks, E-Energy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 22.02.2024
Reklama
Reklama