Jak postavit prolézačku pro děti?

Jak postavit prolézačku pro děti?
Jak postavit prolézačku pro děti? Máte malé děti a zahradu? V tom případě jste určitě uvažovali o tom postavit jim malé dětské hřiště. Můžete to zvládnout i svépomocí.    

Promyslete si umístění a jednotlivé prvky

Samozřejmě jednou z možností je koupit nějaké plastové herní prvky a instalovat si je do zahrady. Ale při troše šikovnosti můžete svým potomkům vyrobit pěkné a funkční hřiště přímo na míru. Kreativita a bezpečnost jsou přitom důležité. Na něm si mohou trénovat svoji fyzickou zdatnost. Jak postupovat? Prvním krokem je vytvořit si návrh hřiště. Promyslete si, jaké prvky by mělo obsahovat, kam ho umístíte. Nezapomeňte přitom na to, že byste měli mít vždy přehled o tom, co děti na hřišti právě dělají. To znamená umístit ho na volné prostranství a zajistit si pozorovací stanoviště, ze kterého je budete sledovat – třeba venkovní terasa nebo pergola.  Základem prolézačky mohou být dvě protilehlé věže s lanovým mostem, na jednu věž připojená skluzavka, na druhou lezecká stěna, vedle trámy držící houpačku, samozřejmě nesmí chybět pískoviště. Pestrost herních prvků znamená, že děti to bude na hřišti bavit.

Potřebujete kvalitní hranoly

Rozkreslete si podrobně jednotlivé prvky včetně rozměrů. Tak přesně zjistíte, kolik materiálu, tedy trámů budete potřebovat. Potom přijde na řadu kopání základů a betonování patek pro ukotvení trámů budoucí prolézačky. Důležité je, aby patky měly široký trn, tím zajistíte stabilitu. Potom následuje nařezání trámů na potřebné rozměry. Ideální jsou KVH hranoly 80 x 80 mm. Pokud bude součástí prolézačky houpačka, je dobré na trám, který ji bude držet, použít silnější hranol, a to 100 x 80 mm. Nařezané trámy si natřete. Spojujte je pomoci vrutů. Zajistíte si tak dostatečně pevný spoj. Na spojování pomocí čepů si zřejmě troufnou jedině zkušenější kutilové. Pravda taková, že správně provedený spoj s využitím vrutů udělá ve finále stejnou službu.

Domeček jako úložný prostor

Na podlahu se hodí palubky ze sibiřského modřínu, které zajistí dostatečnou odolnost klimatickým podmínkám a dlouhou životnost. Samozřejmě je můžete ošetřit, není to však nezbytně nutné.  Součástí prolézačky může být lanový most. V tom případě podlahová prkna zašroubujete do řetězu, který ukotvíte na protilehlých věžích.  Pod věží můžete vybudovat schovávačku či úložný prostor pro hračky – třeba výbavu na pískoviště. Může tam být i sedátko.  Rovnou pod věží pak lze situovat pískoviště sestávající z jednoduché ohrádky, Bude to velmi praktické – úložný prostor bude k dispozici. Dalším prvkem může být nakloněná rovina tvořící přístup do jedné věže. Můžete ji pojmout jako lezeckou stěnu s prvky pro úchyt. Prkna na zábradlí přibíjejte svisle. Vodorovně by po nich děti mohly šplhat a spadnout dolů – to zcela určitě nechcete. Nakonec jde o to udělat výplet zábradlí z lan. Mimochodem, zajímavé herní prvky se dají vyrobit i z vrbového proutí.

Zdroje: Wooden Bow Ties, Trek Assy, Toddler Rewiev, TP Toys

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.03.2024
Reklama
Reklama