Jak se zbavit spálenin a kapek vosku na nábytku?

Jak se zbavit spálenin a kapek vosku na nábytku?
Jak se zbavit spálenin a kapek vosku na nábytku? Popáleniny po cigaretě nebo větší plochy otevřeným ohněm na starožitném nábytku může být velmi obtížné opravit. To samé platí o stopách po vosku.

Úspěšně odstraníte jenom malé stopy

Ve většině případů je nejlepší požádat o radu profesionálního restaurátora starožitného nábytku, aby tyto kazy opravil. Pokud se jedná o kousek, u kterého vám to nevadí, vyzkoušejte níže uvedený recept na opravu svépomocí. Vezměte ale na vědomí, že úspěch budete mít jedině tehdy, pokud stopa po spálenině jenom povrchní a podkladové dřevo není úplně zuhelnatělé.

Potřebujete trpělivost a šikovnost

Nábytek může poškodit třeba skvrna od oleje nebo spálenina. Pokud se jedná o popáleninu cigaretou opatrně vyřízněte místo jemným dlátkem a pokuste se na jeho místo umístit dřevo nebo dýhu s podobnou kresbou. Znovu pak povrch vyleštěte tak, aby ladil se zbytkem nábytku. Menší popáleniny lze vyříznout a místa vyplnit tvrdým barevným voskem. Oba postupy ale vyžadují pečlivost, trpělivost a šikovnost, a ne každý se jich dokáže s úspěchem zhostit. Nesmíte také zapomínat na pravidelné čištění a údržbu nábytku.

Navoskujte skvrnu

Menší popáleniny třeba od rozpáleného hrnce zkuste odstranit následujícím způsobem. Rozehřejte olivový olej a do teplého oleje přidejte malé množství parafínového vosku, aby se hmoty spojily. Směs vetřete čistým hadříkem do spáleného místa a poté ji nechte několik hodin působit. Jakmile bude mít dostatečný čas se vsáknout, vyleštěte přebytečnou tekutinu. Možná budete muset tento proces několikrát opakovat, abyste dosáhli dobrého výsledku. Jakmile budete spokojeni, vyleštěte oblast kvalitním voskem na starožitný nábytek. Pokud tento proces nefunguje, zkuste jemně vetřít oživovač leštidla do stopy po popálení měkkým čistým hadříkem. Když skvrna začíná vypadat přirozeněji, navoskujte ji pomocí dobrého vosku na nábytek. Není zaručeno, že tyto metody budou fungovat, takže ji nejprve vyzkoušejte na malé ploše. Řešením také je před opětovným leštěním oblast obrousit.

Jak odstranit vosk ze svíček

Někdy se do dřeva také pustí červotoč. Na kusech starožitného nábytku může být hezké umístit svícen se zapálenými svíčkami. To může způsobit, že vosk odkape na povrch dřeva a zanechá zde kapky vosku. Nejlepší způsob, jak odstranit vosk, je nejprve setřít ho čistým hadříkem, jakmile si všimnete, že kape, ale to bude fungovat pouze v případě, že je vosk stále teplý a měkký. Pokud vosk vychladl a ztvrdl, nejlepší způsob, jak se s tím vypořádat, je dát trochu drceného ledu do plastového uzavíratelného sáčku a vložit ho do měkkého hadříku. Na tvrdý vosk dejte led v utěrce a nechte ho tam působit přibližně 5 minut. Sundejte studený hadřík a vosk bude nyní velmi křehký, takže ho nyní můžete opatrně seškrábnout nehtem nebo tupým čtvercovým koncem malého kousku dřeva. Na závěr je dobré nanést na místo měkkým hadříkem vosk na starožitný nábytek a navoskovat celý povrch kolem značky, aby se smísily všechny zbývající stopy. Vosk také ochrání povrch před případným budoucím rozlitím vosku a zlepší patinu. Dalším častým nešvarem jsou kroužky, které na nábytku způsobí sklenice s nápojem nebo váza. I ty musíte odstranit.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.04.2024
Reklama
Reklama