Co s nábytkem zasaženým červotočem a špinavým od barvy?

Co s nábytkem zasaženým červotočem a špinavým od barvy?
Co s nábytkem zasaženým červotočem a špinavým od barvy? Máte-li doma starý či dokonce starožitný nábytek, potom vyžaduje péči. Třeba tehdy, když na něm ulpí kapky barvy po malování nebo v něm vrtá červotoč.

Není třeba panikařit

Pýchou domácnosti bývá originální nábytek.  Spousta z nás si uvědomuje, že starý nábytek nepatří do starého železa a žádá si kvalitní údržbu včetně voskování. Dále byste měli dokázat poradit i s odstraněním škrábanců na nábytku.  A nejenom to. Staré dřevěné kousky mohou dostat zabrat i po útoku červotoče. Většina lidí při pohledu na díry od červotoče na nábytku zpanikaří. Patříte mezi ně? Uklidněte se. Díry, nemusí to nutně znamenat, že červotoč je živý nebo že se šíří po celém domě. Obvykle takový nábytek zvládnete ošetřit svépomocí, pokud není tak silně zamořený červotočem, že je oslabená jeho konstrukce. V takovém případě vyhledejte odbornou radu.

Proces aplikace opakujte

Pokud je poškození červotočem malé a jsou viditelné malé otvory, pak je nejlepší koupit si kapalinu na hubení červotočů, protože ta je velmi účinná. Natřete kapalinou postižené oblasti nebo ji vstříkněte přímo do otvorů. Některé lahve jsou dodávány přímo se vstřikovací tryskou a ty jsou obvykle nejlepší, protože je aplikace velice jednoduchá. Ošetřete celou postiženou oblast, kde jsou vidět díry, a preventivně proces po několika dnech znovu opakujte. Pro jistotu také doporučujeme tekutinu potřít celou plochou. Noste při aplikaci rukavice, protože je to docela ošklivá věc a nechcete ji mít na kůži. Po zaschnutí vyplňte otvory plnicí sadou z tvrdého vosku.

Pryč se stopami po barvě

Není nic nepříjemnějšího než cákance barvy na nábytku. Různé barvy způsobují různé škody, Jakmile na nábytku uvidíte jakoukoli mokrou barvu, okamžitě ji setřete, dokud je ještě mokrá a snadno odstranitelná. Pokud se jedná o suchou barvu, barva fungující na vodní bázi stále můžete otřít vlhkým hadříkem. Pokud se jedná o emulzi nebo akrylovou barvu, pak nejlepší je vzít čistý hadřík a nanést na něj malé množství metylalkoholu. Hadřík přiložte na plochu, přiložte ho asi na dvacet minut, nechte působit a poté hadřík odstraňte. Nyní velmi jemně seškrábněte barvu nehtem nebo měkkým kouskem dřeva, což by mělo barvu odstranit.

Vyzkoušejte vše na malém kousku

Velmi často ale barva pronikne leštidlem a vy skončíte až na holém dřevě. Nejjednodušší způsob, jak to vyřešit, je velmi mírně navlhčit vatu benzínem a velice jemně otřít oblast a její okolí v malých kruzích. Benzín rozpustí staré vrstvy leštidla. Po jeho úplném zaschnutí je třeba oblast znovu vyleštit. Jakmile leštidlo zaschne, jemně otřete místo měkkým hadříkem s trochou vosku nebo nábytkového oleje. To funguje ale pouze na starých leštěných površích. Vždy je lepší vyzkoušet aplikaci na malé ploše, než se pustíte do práce na celém kusu nábytky. Některé laky totiž reagují odlišně než jiné a vy potřebujete mít jistotu a vědět, jak se bude lak a dřevo chovat.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.04.2024
Reklama
Reklama