Jak vyčistit nábytek a zamaskovat škrábance?

Jak vyčistit nábytek a zamaskovat škrábance?
Jak vyčistit nábytek a zamaskovat škrábance? Máte-li doma hodnotnější nebo dokonce starožitný nábytek, potom se určitě hodně snažíte ho udržet v dobré stavu. Přinášíme tipy, jak na to.

Moderní i staromódní způsob

Také starý nábytek si zaslouží patřičnou péči. Pokud vám jde jenom o oživení starého matného nábytku, zkuste nejprve navoskovat nábytek kvalitním dokončovacím voskem. Voskování nábytku mu prodlouží životnost. Jestliže ovšem povrch nábytku vykazuje známky ušpinění a je mírně zakalený povrch, bude nutné jej vyčistit pomocí leštidla, které ale musíte aplikovat velmi jemným způsobem. Trochu staromódním způsobem je smíchat pro tento účel čtyři díly benzínu s jedním dílem vařeného lněného oleje a dát na čistou lněnou utěrku a vetřít do povrchové úpravy ve směru vláken dřeva. Nejprve ale roztok otestujte na malém kousku nábytku. Jakmile se hadřík zašpiní, použijte nový, jinak budete nečistoty vtírat zpět do povrchu.

Vosk poslouží k maskování

Na závěr povrch otřete benzínem pomocí čistého hadříku ve směru vláken a po zaschnutí naneste na nábytek velmi dobrý vosk (pokud použijete barevný vosk, skryje to staré promáčkliny a škrábance). Jediným problémem této metody je, že na určitých povrchových úpravách může nábytek stále zůstat matný, takže pokud chcete jednoduchou moderní alternativu, kupte si láhev oživovače leštidla, které funguje velmi dobře.

Jak zakrýt škrábanec na nábytku

Chcete-li zamaskovat škrábanec na nábytku, můžete vyzkoušet různé metody. Záleží na tom, jak hluboký je škrábanec, pokud je hluboký, můžete použít sadu opravných voskových tyčinek, Vyberte si nejvhodnější barvu nebo smíchat různé barvy dohromady, aby co nejvíce odpovídaly barvě dřeva. Pro velmi lesklý nábytek se dají se využít také opravná pera v kombinaci s voskem. U lehounkých škrábanců můžete vyzkoušet několik možností. Nejprve vyzkoušejte na oživění leštěnky, které pomohou k odstranění škrábanců, a poté opravu dokončete vhodným barevným včelím voskem.

Obnova děr a trhlin

Nábytek se často opotřebovává stářím. Můžete na něm spatřit malé dírky od červotoče nebo praskliny způsobené teplotními výkyvy. Tyto kazy se někdy snadno podaří opravit pomocí některých našich opravných voskových tyčinek. Dodávají se v různých barvách, takže se co nejvíce přiblížíte barvě dřeva, a pokud to není úplně ono, zkuste je opět smíchat dohromady tak, že vosk nejprve zahřejete v ruce. Před nanesením voskové tyčinky ji zahřejte v ruce a použijte dodanou plastovou špachtličku. Seškrábněte část vosku z tyčinky a pevně ji zatlačte do otvoru nebo praskliny. Seškrábněte přebytek a opatrně jej otřete měkkým papírem. Jednu díru nebo prasklina vyplníte voskem kvalitním voskem na nábytek.

Někomu kazy nevadí

Někdo si dokáže vytvořit a udržovat originální ručně malovaný nábytek. Někteří lidé rádi vidí praskliny a stopy stáří, protože to nábytku propůjčuje originalitu, ale pokud vám to vadí, popsali jsme jednoduchý a levný způsob, jak problém vyřešit. Nezpůsobí žádné poškození nábytku, pokud se práce provede správně. Existují různé typy voskových tyčinek, pro různé dřeviny jako dub, třešeň, teak, světlejší odstíny mahagonu a světlejší odstíny ořechu a starožitné borovicové dřevo. Další voskové tyčinky slouží na tmavě zbarvené dřeviny, jako je tmavý dub, tmavý mahagon a tmavší odstíny dřeva ořechu.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.03.2024
Reklama
Reklama