Starý dům: Bourat nebo rekonstruovat?

Starý dům: Bourat nebo rekonstruovat?
Starý dům: Bourat nebo rekonstruovat? Když máte starý dům, kladete si otázku, co s ním, Záleží na jeho stavu. Problémy starých domů nejsou neřešitelné. Ukážeme, jak si s nimi poradit.

Potíže s vlhkostí, zatékající střechou a chladem

V čem nejčastěji tkví problémy starých domů? Především u nich velmi často chybí hydroizolace nebo je nedostatečná, takže jde o neustálý boj s vlhkostí. Dále mnohdy není dobrá střecha. Konečně do třetice jsou studené. Tedy není zde zateplení, okny dochází k velkým tepelným ztrátám. Tyto problémy se ale dají řešit, i když samozřejmě jde o velkou investici a mnohdy je to náročné. Do budoucna se to ale vyplatí. Často je nutné udělat hydroizolaci, protože staré domy mnohdy měly jako izolaci pouze lepenku a nic víc.

Získáte velký dům

Proč se dál vyplatí rekonstruovat starší dům? Jednou z výhod je, že máte stávající bydlení a můžete do jeho inovací investovat postupně v řádu let nebo případně dokonce desítek let. Tedy udělat si finanční kalendář a pracovat podle aktuálních možností. Když ale stavíte na zelené louce, musíte hned splácet vysokou hypotéku. To u rekonstrukce odpadá. Navíc máte hned kde bydlet. Výhodné je rekonstruovat i kvůli velikosti starého domu. Dnes jsou pozemky k výstavbě proti minulosti mnohem menší a obvykle stavba může zabrat pouze třetinu jejich rozlohy. V konečném důsledku tedy můžete postavit jenom malý dům, i když byste s ohledem na budoucnost chtěli větší. I z tohoto důvodu se rekonstrukce vyplatí.

Bourat jenom v případě havarijního stavu

Pokud jde o rekonstrukci, měli byste začít střechou, pokud jsou s ní nějaké problémy, například místy zatéká. To je nejdůležitější vyřešit, pak přijdou na řadu ostatní věci. Obvykle je následně nutné udělat nové rozvody elektřiny, vody, aby vyhovovaly novým podmínkám. Dál přichází na řadu zateplování a výměna oken. Leckdy se stane, že poté, co začnete dům rozebírat, objevíte různé skryté závady. Je tedy třeba mít v rozpočtu rezervu na neočekávané výdaje. I tak se ale vyplatí nebourat, pokud dům není skutečně v havarijním stavu a není narušená jeho statika, nebo bourat jenom částečně. I když získáte nakonec třeba jenom základy a obvodové zdi či jejich části, můžete na ně navázat. I samotná demolice a odvoz suti je nákladná. Kvalitní staré zdivo se může stát jádrem vaší stavby, protože budovat nové je vždy nákladné. Máte-li dům v dobrém stavu, přestavby budou obnášet jenom drobnosti.

Zdroje: Excavation Chanter, The Spruce, Tri State Disposial  

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.04.2024
Reklama
Reklama