Zhutňování a lití betonu krok za krokem

Zhutňování a lití betonu krok za krokem
Zhutňování a lití betonu krok za krokem. Když budete stavět rodinný dům, budete potřebovat nalít do základů spoustu betonu. Jak na to? Přinášíme popis prací krok za krokem.

Zhutňování a ukládání

Budování základů domu se neobejde bez betonu. Někdy lze při stavbě využít například i hotových opěrných zdí, které zjednoduší práci.  Dobře promíchaný beton musí být vyroben s maximální opatrností, aby byla zajištěna homogenita během míchání a zabránilo se segregaci během přepravy. Výzkum ukazuje, že zpoždění při dodávkách a lití betonu zvyšuje jeho konečnou pevnost v tlaku, pokud je dostatečně zhutněný. Zatímco u suchých směsí v horkém počasí je povoleno zpoždění až hodinu, u mokrých směsí v chladném počasí to může trvat několik hodin.

Hromadné lití betonu

Při hromadné pokládce betonu, jako je raftový základ, přehrada, most nebo molo, se vrstvy o tloušťce 350-450 mm vytvářejí v rychlém sledu za sebou. Před zalitím betonu do dalšího vrstvy se povrch předchozí očistí pomocí vodních trysek. Pojivové tyče nebo pojivové kameny vytvářejí vazby mezi několika vrstvami, když je beton vystaven bočnímu tahu.

Beton je položen v polích pro dálnice, přistávací dráhy nebo podlahové desky. Půda, kde bude beton umístěn, musí být nejprve připravena vyčištěním od všech uvolněných nečistot, trávy a jiné vegetace. Půda musí být nasycená a zhutněná. Abyste zabránili ztrátě vlhkosti z betonu, měly by být podklady, na které se má nalít, důkladně zhutněny a navlhčeny. Poté se mezi jednotlivá pole nalijte beton. To umožňuje, aby se beton dostatečně smrštil a zabránil následnému vzniku trhlin. Beton se nalévá v konzistentní tloušťce, aby se nehromadil a netahal.

Zhutnění

Proces výroby betonu pokračuje stlačením betonu poté, co byl umístěn na zamýšlenou plochu. Čerstvý beton se konsoliduje zhutněním kolem zapuštěných součástí, výztužné oceli a forem nebo rámů. Při výrobě se v betonu zachytí značné množství vzduchu a připadá v úvahu i částečná segregace. Obojí poškozuje kvalitu betonu. Beton musí být zhutněn, aby se odstranil zachycený vzduch a dutiny, zastavila se segregace a vytvořila se rovnoměrná, hustá hmota. Bylo zjištěno, že 5 % volných míst ve ztvrdlém betonu snižuje pevnost o více než 30 %, zatímco 10 % mezer snižuje pevnost o více než 50 %. Zhutnění je dosaženo poskytnutím vnějšího tlaku na beton, aby se překonalo vnitřní tření mezi částicemi tvořícími beton, mezi betonem a výztuží a mezi betonem a formami a zmenšením vzduchových dutin na minimum.

Zhutnění betonu lze dosáhnout následujícími metodami:

Ruční hutnění

Zhutnění vibracemi

Jehlovým vibrátorem

Vibrátorem bednění

Zhutnění spřádáním

Zhutnění otřesy

Zhutnění válcováním

Zdroje: Khatabook, Pen State Engeneering, NRC

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.04.2024
Reklama
Reklama