Hnojivo z vaječných skořápek pomáhá rostlinám

Hnojivo z vaječných skořápek pomáhá rostlinám
Hnojivo z vaječných skořápek pomáhá rostlinám. Hnojivo z vaječných skořápek poskytuje důležité živiny rostlinám a zelenině. Naučte se snadné DIY tipy pro výrobu vlastního hnojiva ze skořápek.

Co je hnojivo z vaječných skořápek?

Pokud rádi jíte vejce vařená natvrdo, nezahazujte skořápky. Hnojivo na vaječné skořápky se vyrábí z drcených vaječných skořápek, které mají vysoký obsah uhličitanu vápenatého, klíčového minerálu pro posílení buněčných stěn rostlin. Skořápky obsahují také další minerály, které pomáhají rostlinám růst, včetně draslíku, fosforu a hořčíku. Vaječné skořápky jsou proto účinným a levným hnojivem do zahrady a na pokojové rostliny.

4 Výhody hnojiva na vaječné skořápky

Vaječné skořápky mohou rostlinám prospět následujícími způsoby:

Snižují kyselost půdy. Mnoho druhů rostlin preferuje nízkou kyselost půdy, aby dobře absorbovaly živiny. Uhličitan vápenatý ve vaječných skořápkách snižuje hladinu pH půdy, takže půda je více zásaditá.

Pomáhají proti hnilobě. U některých rostlin, jako jsou rajčata, se na koncích plodů objeví černé skvrny kvůli nedostatku vápníku. Přidání vápníku z vaječných skořápek může pomoci plodícím rostlinám vyhnout se tomuto jevu.

Hubí škůdce. Přetrvávající vůně vajec uvnitř skořápky odpuzuje hmyz, zatímco ostré hrany suchých, rozdrcených skořápek jsou nebezpečné pro měkká těla hlemýžďů a slimáků.

Podporují růst kořenů. Uhličitan vápenatý ve vaječných skořápkách posiluje kořeny rostliny, aby mohla růst rychleji.

Funguje hnojivo na všechny rostliny?

Hnojivo z vaječných skořápek prospěje mnoha rostlinám, ale ne všem. Hnojivo z vaječných skořápek může pomoci ovocným druhům a zelenině, jako jsou jablka, jahody, salát, okurky a lilky. Podpoří také některé květiny (trvalky a letničky), jako jsou růže a chryzantémy. Dobré pro sukulenty, ale chybí mu dusík, který některé z nich vyžadují. Vápník v hnojivu ale také může některé venkovní i pokojové rostliny poškodit. Může způsobit onemocnění muškátů, fialek, azalek a dalších rostlin, které mají rády kyselou půdu. Vyhněte se používání hnojiva z vaječných skořápek na zelí, fazole a špenát.

3 způsoby, jak vyrobit hnojivo z vaječných skořápek

Hnojivo na vaječné skořápky můžete vyrobit několika různými způsoby.

Rozdrťte vaječné skořápky. Vaječné skořápky omyjte a opláchněte a nechte uschnout. Rozdrťte je na jemný prášek pomocí hmoždíře, válečku nebo kuchyňského robotu. Vmíchejte prášek do záhonu, směsi pro pokojové rostliny nebo do půdy v zeleninové zahradě.

Rozemelte vaječné skořápky. K rozemletí skořápek na prášek můžete použít mlýnek na kávu. Přidejte mleté vaječné skořápky do kompostéru, abyste vytvořili mulč, nebo ho nasypte přímo do výsadbových otvorů. Mnoho zahradníků přidává kávovou sedlinu, která je bohatá na dusík a draslík, do hnojiva na vaječné skořápky pro ještě větší zvýšení živin.

Vaječné skořápky namočte. Z vaječných skořápek si můžete připravit čaj jako hnojivo, který vaší zahradě dodá tekutý vápník. Uvařte 4,5 litruvody a přidejte deset až dvacet čistých, suchých vaječných skořápek. Nechte skořápky přes noc odležet ve vodě a poté je sceďte. Na každou rostlinu nalijte dva šálky tekutiny. Hnojení čajem z vaječných skořápek opakujte každé dva týdny.

Zdroj: Melinda Meyes, Master Class,

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.04.2024
Reklama
Reklama