Jak uvařit vejce, aby skořápky nepraskaly?

Jak uvařit vejce, aby skořápky nepraskaly?
Jak uvařit vejce, aby skořápky nepraskaly? Chystáte se na zítřek uvařit koledníkům vajíčka? V tom případě vás bude zajímat, jak je uvařit, aby na nich nevznikla ani prasklinka.  

Správné triky pomohou

Praskání vajec při vaření je častým problémem. Kvůli rozbití vajec bílky unikají do vody a chuť uvařených vajec následně velmi trpí. Vařené vejce je přitom jedním z nejchutnějších a nejzdravějších pokrmů, které si můžete připravit a jen si je vychutnat tak, že je posypete solí a černým pepřem. Pokud ale užijete správné tipy a triky, může být vaření vajec velmi jednoduché. Pokud i vy milujete vařená vejce natvrdo a potřebujete několik jednoduchých, ale účinných způsobů, jak je dokonale uvařit, přinášíme tipy.

Dokonale uvařený žloutek

Většina lidí skladuje vejce v lednici a používá je po vyjmutí přímo k vaření. Můžete ale vajíčka také vyfouknout. Je důležité je ale nejprve ohřát na pokojovou teplotu a teprve poté je použít. Pokud dáte studená vejce přímo do horké vody k varu, je velká šance, že prasknou. Je to proto, že plyny se zahřívají a rozpínají uvnitř pláště vajec a rozšiřují tlak, čímž způsobují jejich praskání. Pouhá lžička soli může účinně zabránit praskání vajec během varu. Naplňte hrnec vodou, zahřejte na ohni a vmíchejte do něj jednu lžičku soli. Když dojde k varu, opatrně vložte vejce do hrnce a vařte je 10 minut, abyste získali dokonale uvařený žloutek.

Přidejte ocet

Během vaření nepřidávejte do hrnce příliš mnoho vajec. Vejce by se neměla navzájem dotýkat, ani do sebe narážet, když je voda v bouřlivém varu. Pokud používáte malý hrnec, nevařte více než 3-4 vejce najednou. Pokud vaříte více vajec, použijte pro tento účel větší hrnec nebo vařte po částech, abyste zabránili přeplnění. Trik s octem je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zabránit praskání vajec. Nezapomeňte použít jednu čajovou lžičku octa na jedno vejce. Naplňte hrnec vodou a přidejte ocet podle počtu vajec, která vaříte. Nyní dejte hrnec na oheň a uvařte vejce. Přidání octa do vody pomáhá bílkovinám ve vaječném bílku rychleji se srážet, což dále ucpává případné praskliny ve vejci. Pochopitelně si můžete vejce také krásně obarvit.

Jak zabránit praskání vajec

  • Naplňte hrnec do poloviny vodou a udržujte teplotu.
  • Přidejte sůl nebo ocet a nechte vodu vařit.
  • Ujistěte se, že vejce mají pokojovou teplotu a hrnec nepřeplňujete.
  • Vejce opatrně vložte do hrnce a přikryjte pokličkou.
  • Nechte vejce vařit 6 minut, pokud chcete tekutý žloutek, 8 minut, pokud chcete středně uvařený žloutek, a asi 10–12 minut, abyste získali dokonale uvařený žloutek.
  • Během varu udržujte plamen na středním stupni.
  • Uvařená vejce rychle přendejte do misky se studenou vodou a nechte je asi 3-4 minuty nasáknout.
  • Nyní stačí vejce rozbít, abyste odstranili skořápku, a všimnete si, jak snadno jdou loupat.

Zdroje: Times of India, Wikihow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.03.2024
Reklama
Reklama