Pro přípravu natvrdo jsou ideální týden stará vejce
Jaké je dokonale uvařené vejce? Bílky jsou pevné, ale nikoliv gumové a žloutky jsou vařené, ale stále ještě krémové. Uvařit vejce v takové podobě je trochu kumšt, ale svedete to. Vysvětlíme vám, jak uvařit vejce různými způsoby a přidáme pár šikovných triků. Je dobré vědět, že velmi čerstvá vejce jsou vynikající smažená nebo míchaná, ale starší vejce se ve skutečnosti loupou snadněji. Nejlepší volbou pro vejce natvrdo, která se snadno loupou, je vybrat si vejce, která máte týden nebo dva v lednici. Na Velikonoce si samozřejmě můžete vejce obarvit. Pokud vám od vajíček zbydou kartony. můžete je v domácnosti dál využít.
Vaření vajec na: sporáku s varnou deskou
První otázka zní: Použít vroucí nebo studenou vodu, když vaříte vejce? Doporučujeme začít se studenou vodou. Proč? Protože to zabraňuje převaření vajec. Už nikdy se nebudete muset potýkat se suchými, křídovými, převařenými vejci s podivně nazelenalými žloutky. Žloutky budou krásné jasně žluté žloutky s úžasnou texturou. Tak dobré, že je budete chtít jíst jen s trochou soli.
Postup
Jak dlouho vařit vejce
Vejce nechte stát v horké vodě 4 až 12 minut, podle toho, jak pevné nebo tuhé chcete žloutky mít. Proč tak velký časový rozsah? Čím déle budou vejce ležet v horké vodě, tím více bude žloutek uvařený: počítejte s kratší dobou pro vejce naměkko a delší dobu pro vejce natvrdo. Menším vejcím stačí méně času.
Jak připravit vejce natvrdo v troubě
Možná jste to ještě nikdy nezkoušeli. Tato metoda nevyžaduje žádnou vodu. Vejce pečená v troubě "natvrdo" jsou jen vejce ohřátá v horké a suché troubě. Je to chytrý tah, když připravujete spoustu vajec. Použijte formu na muffiny, aby se vejce v troubě neválela. Zde je technika v akci:
Vejce natvrdo v tlakovém hrnci
Jde o nejlepší způsob, jak uvařit vejce natvrdo. Čerstvá vejce jsou známá tím, že se těžko loupou. Ale tato metoda tlakového hrnce to usnadňuje.
Jak skladovat vejce
Zbylá vejce uvařená natvrdo skladujte v chladničce v zakryté nádobě – víko zabraňuje pronikání pachů do chladničky. Můžete je v lednici skladovat až jeden týden. Skořápka pomůže zabránit tomu, aby vařený bílek absorboval pachy z lednice. Pokud jste vejce natvrdo již oloupali, můžete je skladovat ve vzduchotěsné nádobě s vlhkou papírovou utěrkou až jeden týden. Vlhkou utěrku denně vyměňujte. Pokud si uvaříte vajec více, prázdná plata se také dají využít.
Zdroje: All recipes, Williams Sonoma Taste, The Stay At Home the Chef
Zdroje foto: Freepik.com