Proč zalévat rostliny kávovou sedlinou?

Proč zalévat rostliny kávovou sedlinou?
Proč zalévat rostliny kávovou sedlinou? Existuje celá řada tipů, jak zalévat rostliny, aby byl krásně zelené a ty kvetoucí se odměnily bohatou náručí květů.

Vhodná pro acidofilní druhy

K prosperitě rostlin jim musíte vytvořit vhodné podmínky k růstu. Hortenzie a orchidej zasypaná květy. Určitě se vám taková vize pokojových rostlin líbí. Jak jí docílit? Hnojiva mohou být různá. Jednou z možností je použití kávové sedliny. Proč sedlinu z kávy nevyhazovat a poskytnou ji rostlinám. Nachází se v ní spousta živin, které rostliny rozhodně ocení. Například jde o dusík, hořčík, fosfor nebo draslík. Výhodou je, že rostlina je nedostane najednou, ale uvolňují se postupně, tím pádem je jimi nasycena na určitou dobu. Další výhodou kávové sedliny je, že dokáže zvlhčit půdu u rostlin. Ačkoliv ale rostlinám pomáhá, nehodí se pro každé. Užitečná je hlavně pro acidofilní druhy. Do nich řadíme už zmiňované hortenzie a orchideje, dále perutýn, vřes či kapradiny. Také růže, rododendrony či azalky, anthuria nebo dracaeny.. Rovněž kávová sedlina pomáhá jehličnanům v květináči i na zahradě. Ty díky ní budou svěže zelené a jehličky nebudou odpadávat.

K jakým účelům se kávová sedlina především hodí?

  • Můžete s ní zalévat rostliny
  • Dá se s její pomocí mulčovat půda v okolí rostlin
  • Můžete ji přidat do kompostu, i tomu poskytne živiny
  • Lze ji přidat i do hlíny k pokojovým rostlinám

Jak hnojivo připravit?

Pokud budete chtít zálivku, je to jednoduché. Na jednu sklenici vody (200 ml) dejte cca 1-2 kávové lžičky sedliny. Postačí zalít do květináče jednou za 14 dní. Další už zmiňovanou variantou dodání živin je vložení sedliny přímo do květináčů. Dá seto provést například během přesazování, kdy 2 kávové lžičky dáte na dno květináče, případně ji smícháte s povrchovou hlíny.

Tipy do zahrady

Pochopitelně můžete hnojivo využít i k rostlinám na zahradě. Potom budete samozřejmě potřebovat mnohem větší množství. Na 200 ml sedliny použijte asi 10 litrů vody. Sedlinu s vodou dobře promíchejte a zalijte s její pomocí rostliny. Když sedliny vysušíte a rozprostřete v zahradě. Tím odpudíte všetečné slimáky. Když listy rostlin postříkáte kávovým odvarem, jeho vůně se slimákům také líbit nebude. V domácnosti talíř s kávovou sedlinou odradíte v bytě mravence, položte do míst, kam obvykle vyrážejí. Miska s ní rovněž pomáhá odstraňovat zápach z ledničky.

Zdroje: HowStuffWorks, The Still, Gardening Know How

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.04.2024
Reklama
Reklama