Když jsou základy starého domu nestabilní

Když jsou základy starého domu nestabilní
Když jsou základy starého domu nestabilní. Pokud rekonstruujete staré dům, můžete se setkat s mnoha problémy, Jedním z nich je i nedostatečná stabilita základových zdí. Jak s takovými potížemi vypořádat?

Vážnější poškození musí řešit statik

Ve chvíli, kdy se rozhodnete starý dům nebourat, ale zrekonstruovat musíte si uvědomit, že vás čeká řada nelehkých rozhodnutí a mohou se objevit nečekané problémy. Musíte pečlivě plánovat jednotlivé práce a postupně všechno řešit krok za krokem a nic neuspěchat. Jednou z priorit, kterou budete řešit, je střecha domu, která možná bude vyžadovat výměnu. Další otázkou je stabilita základů. Může být za léta narušená celou řadou vlivů, například kvůli sesuvům půdy. Pokud je poškození rozsáhlejší, je rozhodně na místě zavolat statika a všechno s ním probrat. Protože pracovat s takovými základy je rizikové a možná bude lepší dům strhnout a začít znovu. Je-li však poškození drobnější, lze se s ním vypořádat.

Na základy působí různé jevy

Trhliny v základech se mohou vyskytnout v každém domě, ale jak domy stárnou, je pravděpodobnější, že se základy poškodí. Existuje celá řada jevů, které mohou způsobit praskliny v základech, včetně podzemní vody, kořenů stromů, špatné konstrukce a problémů s odvodněním. Mnoho starších domů má navíc cihlový základ, který není tak pevný a odolný jako novější základy, které jsou vyrobeny z betonu.

Pozor na vyboulení zdí

Pokud si všimnete prasklin v základech vašeho domu, které jsou větší než 3 milimetry, nebo prasklin, které se průběžně zvětšují, budete je muset během procesu renovace opravit. Měli byste také dávat pozor na trhliny v základech, které jsou doprovázeny vyboulením, což může naznačovat vážnější strukturální problém. V takovém případě je rozhodně na místě nechat si vypracovat odborný posudek od statika.

Co vyřeší profesionál

Oprava zmiňovaných malých trhlin je poměrně jednoduchá pomocí epoxidového tmelu zakoupeného v obchodě. Větší praskliny, které jsou dlouhé 10 milimetrů nebo větší, však lépe řeší profesionál. Totéž platí pro základové zdi, které nejsou vyrovnány nebo jsou vybouleny, tam je opět zásah profesionálů nezbytný

Zdroje: Bankrate

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.05.2024
Reklama
Reklama