Rostliny, které rozzáří i ponurou místnost v domě

Rostliny, které rozzáří i ponurou místnost v domě
Rostliny, které rozzáří i ponurou místnost v domě. Milujete pokojové rostliny, ale obáváte se, že váš domov je příliš tmavý? Nebojte se, existují rostliny, které zazelenají i tu nejponuřejší místnost.

Zvládnou i méně světla

Pokojové rostliny vnášejí do našeho domova barvy a život – a to oceníte zejména v tmavších místnostech, jako jsou ty, které jsou orientovány na sever nebo mají malá okna. Jak ale najít rostliny, kterým se bude dařit při nižších úrovních osvětlení? Naštěstí mnoho oblíbených pokojových rostlin pochází ze stinných lesních půd a nevadí jim stín.

Odolný a všestranný břečťan

Břečťan (Hedera helix) si možná představujete jako venkovní rostlinu, ale existuje mnoho důvodů, proč ho pěstovat i uvnitř. Za prvé, je to houževnatá rostlina, která velmi dobře snáší stín a zanedbávání péče. Existuje také mnoho menších odrůd s atraktivními barevnými a texturovanými listy, které jsou ideální pro přidání kontrastu k ostatním pokojovým rostlinám. Břečťan skvěle poroste v závěsných květináčích nebo na policích. Břečťan je také známý svou schopností odstraňovat znečišťující látky ze vzduchu.

Pokojové begónie

Pochází ze spoře osvětlených lesních půd. Existuje mnoho odrůd begónií s neuvěřitelně barevnými a vzorovanými listy, které dobře porostou v tmavších místnostech. Většina z nich jsou formy begónie s andělskými křídly (Begonia rex), která se vyznačuje zářivými listy s pruhy fialové, cínové a zelené barvy. Puntíkovaná begónie (B. maculata) je větší, se skvrnitými listy a bílými květy v létě.

Pantoflíčkové orchideje

Jedny z nejtolerantnějších pokojových orchidejí, paphiopedilum neboli pantoflíčkové orchideje se dodávají v řadě barev včetně zelené, fialové, bílé a růžové. Jejich neobvyklé květy jsou docela výrazné a vypadají dobře v tradičním i moderním prostředí. Některé mají také atraktivní skvrnité listy. Zatímco v létě potřebují stín, v zimě je nejlepší je přemístit na světlý parapet.

Zlatý pothos

Téměř svítící rostlina, zlatý pothos (Epipremnum pinnatum 'Golden Pothos'), jistě rozjasní místa bez slunce. I když není tak tolerantní k zastínění jako aspidistry nebo břečťany, stále se prosazuje svými zářivými listy, které vytvářejí nádherný kontrast k mnoha jiným rostlinám. Lze ho pěstovat jako pnoucí rostlinu v koši nebo ji nechat šplhat na měkké tyči. Uvedené pokojovky rozzáří váš interiér.

Zdroje: Gardeners World, Hortology, RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.05.2024
Reklama
Reklama