Jaké pokojovky vás potěší i ve stínu?

Jaké pokojovky vás potěší i ve stínu?
Jaké pokojovky vás potěší i ve stínu? Všechny rostliny nepotřebují ostré sluneční světlo. Řadě z nich může i ublížit. Nejsou-li u vás doma podmínky k pěstování pokojovek ideální, nevěšte hlavu.

Pestrobarevné listy

Některé se spokojí se stinnými podmínkami a i tak vám budou doma dělat radost. Péče o ně nebývá příliš náročná. Stříbrná palcová rostlinaTradescantia zebrina, má neobvyklé, panašované listy v zelené, fialové a stříbrné barvě. Vypadá skvěle v závěsném květináči nebo na polici. Nejlépe prosperuje na teplém místě mimo přímé sluneční paprsky. Dobře se jí daří ve stínu, ale může ztratit panašování listů.

Mimořádně atraktivní listy

Palma lesklá, Chamaedorea elegans, je oblíbenou pokojovou rostlinou pěstovanou pro své atraktivní světle zelené listy. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ji budete pěstovat na světlém místě, ve stínu před plným sluncem. Poradí si ale i s úplným stínem.

Hadí rostlina potěší

Tchýnin jazyk, známý také jako hadí rostlina, má mečovité listy se žlutými okraji. Nejlépe se jí daří na jasném světle, mimo přímé slunce, ale snese i stín. Před zaléváním počkejte, až půda vyschne, a v zimě zalévejte střídmě.

Přichytí se na jiné rostliny

Hoya je další rostlinou, pro kterou není přemíra slunečního světla alfou a omegou života. Většina hoyí jsou epifytické rostliny, které se neparaziticky přichytí na jiné rostliny a používají je jako podporu růstu nebo kotvu. Bude se jim dařit ve světlém, ale stinném prostoru uvnitř domu a většina z nich produkuje nádherné okolíky bohaté na lahodně vonící květiny, které rozzáří váš domov a fungují jako aromaterapeutická pomůcka.

Nenáročný koníček

Pěstovat pokojové rostliny je příjemná zábava. Pomohou vám zlepšit životní prostředí a přitom zároveň nevyžadují mnoho péče. V interiéru působí příjemně, pomáhají ke zlepšení nálady a celkové psychické pohodě. Proto malá časová investice do jejich pravidelné zálivky se rozhodně vyplatí.

Zdroje: Gardeners World, Hortology, RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.05.2024
Reklama
Reklama