Výhody a nevýhody základových pásů

Výhody a nevýhody základových pásů
Výhody a nevýhody základových pásů. Mělké pásové základy mohou být relativně levné, protože mohou spotřebovat méně betonu a. Často také nevyžadují vyztužení.

Hodí se pro váš dům

Kromě toho jsou základové pásy průmyslovým standardem, takže většina dodavatelů by měla být schopna tento druh základů zajistit, poměrně dobře si je můžete udělat i svépomocí. Nevýhodou je, že základové pásy nejsou vhodné tam, kde navrhovaná budova vyžaduje použití zatížení konstrukce, které je lokalizováno v jedné nebo více konkrétních oblastech. Fungují lépe, když jsou strukturální zatížení lineární nebo spojitá a rovnoměrně rozložená. Proto jsou vhodnější pro nízkopodlažní obytné budovy, jako jsou domácí rezidenční projekty, včetně nových domů nebo rozšíření svépomocí. Tedy i pro váš rodinný dům. Pokud je půda špatná nebo půda má slabší složení, je pravděpodobnější sedání nebo pokles, pokud se použije mělký pásový základ. Základy se staví na různých typech půdy. A pokud vás zajímá, jak stavět na svažitém pozemku, pásové základy nebudou správnou volbou. Samozřejmě vždy potřebujete kvalitní beton, a to zhutněný.

Kolik stojí základové pásy?

Je téměř nemožné zjistit náklady na základové pásy, aniž byste se podívali na půdní podmínky, umístění atd. K tomu byste se měli obrátit na zkušeného specializovaného dodavatele, který vám poradí ohledně "sazby za metr". Měli byste ale mít na paměti, že pásové základy jsou mělké základy, takže náklady lze považovat za středním a nižším konci stupnice, ale stále budou tvořit podstatnou část celkového rozpočtu stavby.

Každý má vlastní způsob kalkulace

Konečné náklady vždy závisí na tom, kde chcete základ postavit, a také na tom, jak velký bude. Dodavatel, kterého jste si vybrali, nebudete-li pracovat svépomocí, bude mít svůj vlastní způsob kalkulace práce, takže byste měli oslovit více než jednoho, abyste získali přehled. Při výběrovém řízení na jakýkoli typ stavebních prací mějte vždy na paměti, že nejnižší cena nemusí nutně znamenat, že získáte nejlepší – nebo dokonce uspokojivý – výsledek. Můžete snadno udělat chybu. Stavba základů domu vyžaduje pečlivou úvahu. Než se rozhodnete, měli byste mít více nabídek.

Zdroje: Homebuilding, DIY Doctor, Designing Buildings, Lets to DIY

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.05.2024
Reklama
Reklama