Smrk: Nejčastěji používané stavební dřevo v Evropě

Smrk: Nejčastěji používané stavební dřevo v Evropě
Smrk: Nejčastěji používané stavební dřevo v Evropě. Smrkové dřevo se vyznačuje dobrými vlastnostmi, díky kterým se hojně používá v mnoha oblastech a řadí se k velmi oblíbeným materiálům.

Kulatina, dýha i řezivo

Smrk se běžně vyskytuje v Evropě, kde jeho stromy dosahují výšky kolem 50 metrů. Smrky mají načervenalý kmen, díky čemuž jsou snadno rozpoznatelné, ale to nemusí platit pro všechny druhy smrků. Průměr kmene se pohybuje kolem 1-2 metrů. Používá se jako kulatina, jako dýha a ve formě řeziva.

Na světle tmavne

Právě nařezané smrkové dřevo lze snadno identifikovat podle intenzivního pryskyřičného aroma. Má stálý jas a je prakticky bílý nebo žlutavě bílý. V reakci na světlo smrk ztmavne do hnědožlutého odstínu. Smrky mají výrazné letokruhy, jejichž šířka se pohybuje od extrémně malých až po poměrně velké. Podélný řez odhaluje rýhy specifické pro měkké dřevo. Kanálky a praskliny v pryskyřici jsou obvykle viditelné. Po hoblování má matný lesk. Barva bělového a jádrového dřeva je stejná. Má středně těžké, extrémně měkké dřevo. Obsah vlhkosti se pohybuje mezi 12 a 15 % a průměrná hmotnost je 470 kg/m3. Hustota klesá s rostoucí šířkou letokruhu.

Použití smrkového dřeva

Smrk lze zakoupit v obchodech jako dýhu, kulatinu a lepené konstrukční prvky. Jedná se o nejčastěji používané stavební dřevo v Evropě díky své vynikající zpracovatelnosti a vysoké dostupnosti. Kromě toho, že se používá pro mostní stavby a průmysl, používá se také pro střešní konstrukce. Smrkové řezivo je oblíbenou volbou i pro projekty interiérového designu. Vestavěný nábytek, stropní obklady, sauny a další prvky přispívají k útulným interiérům postaveným ze smrkového dřeva. Ploty, okenní rámy a dveře pro venkovní použití jsou také konstruovány ze smrku, a to i přes jeho špatnou odolnost vůči povětrnostním vlivům. Palety, papír a další výrobky na bázi dřeva mohou být rovněž vyrobeny ze smrkového dřeva.

Zdroje: White Knight Consulting

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.05.2024
Reklama
Reklama