Kdy opravy v rodinném domě přenechat odborníkům?

Kdy opravy v rodinném domě přenechat odborníkům?
Kdy opravy v rodinném domě přenechat odborníkům? Znáte to sami. Rodinný dům neustále vyžaduje péči. Každou chvíli musíte něco řešit. Co ale reálně zvládnete sami a na co raději pozvat odborníka?

Když jste odkázáni sami na sebe

Na rozdíl od bytového komplexu, kde se údržbářská četa stará o práce na zahradě, pravidelné čištění okapů, tlakové mytí budov, zapínání a vypínání venkovních kohoutků podle ročního období, výměnu filtrů klimatizace, ladění systémů klimatizace a další, nyní jste se všemi těmito pracemi odkázáni sami na sebe, protože jste majiteli domu.

Outsourcing se nevyplácí

Realita je taková, že všechny domy potřebují občasné opravy a údržbu. A peníze za outsourcing každého úkolu v údržbě domácnosti, který čas od času potřebujete udělat, se mohou začít velmi rychle sčítat. Obsah vaší peněženky se potom zákonitě tenčí. Naštěstí základní úkoly údržby domácnosti nestojí mnoho peněz ani času. Leccos zvládnete sami, a to vám může z dlouhodobého hlediska výrazně ušetřit peníze. Provozní náklady potom budou nižší.

Nejste na všechno sami

I když většinu malých domácích prací zvládnete sami, neměli byste se snažit vše napravit svépomocí. Pokud by důsledky opravy mohl vést k dalším škodám, exponenciálně vyšším nákladům nebo byste mohli vážně zranit sebe nebo poškodit dům, je lepší nechat opravu na odborníkovi.

Zeptejte se sami sebe

Musíte se také zeptat sami sebe, zda stojí za to naučit se něco nového než platit za služby někoho, kdo již zná správné a bezpečné opravy elektrického vedení, odstraňování azbestu, odstraňování plísní, velké instalatérské práce, střešní krytiny, strukturální změny nebo úpravy, napadení škůdci, poškození vodou atd. Takové úkony už vyžadují odbornější znalosti a měli byste je přenechat povolanějším.

Zdroje: Family Handyman, Habitat

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.06.2024
Reklama
Reklama