Vnější údržba domu: O co se můžete postarat sami?

Vnější údržba domu: O co se můžete postarat sami?
Vnější údržba domu: O co se můžete postarat sami? Správná údržba vašeho rodinného domu vám ušetří spoustu práce. Budete-li stav pravidelně sledovat a uděláte si čas na drobné opravy, nic vás nezaskočí.

Vyčistěte okapy 

Proč je čištění okapů často na prvním místě většiny seznamů údržby domu? Ignorování této základní práce může vést ke spoustě problémů, které by mohly stát stovky nebo dokonce tisíce korun na opravách. Ucpané okapy mohou bránit odtoku vody ze střechy, což vede k poškození střechy a netěsnostem, což zase může způsobit poškození stropu a stěn, a dokonce i problémy s plísněmi a základy. Jistě, je to otrava vylézt na žebřík a foukat listí a vyhrabávat nečistoty z okapů, ale je to jedna z povinností, kterou byste neměli ignorovat. Okapy by se měly čistit nejméně dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Je také dobré je zkontrolovat po silném dešti, abyste se ujistili, že nejsou ucpané a svody fungují.

Udržujte střechu v pořádku

Pokud jde o střešní krytinu, jsou to často věci, které zdánlivě nevidíte, ale mají zároveň největší dopad. Jak se ale starat o střechu, když vždy nezaregistrujete to, na čem záleží nejvíce? Dobrou zprávou je, že při údržbě střechy nemusíte nutně chodit na krokve – s žebříkem a toho můžete udělat hodně.

Opravte vnější fasádu

Vnější barva fasády může během dešťů trpět, zvláště když jste nepoužili žádnou hydroizolační barvu. Vyhněte se tomu tím, že čas od času provedete nový nátěr, abyste zabránili opotřebení sluncem a deštěm. Pokud vám zbyde nějaká barva, můžete ji použít na poškozená místa na stěnách. Pokud vám nezbyla žádná barva, nezapomeňte zkontrolovat, které stěny potřebují retuš, a zjistěte, kolik barvy budete potřebovat na opravy. Při rozsáhlejších nátěrech se ujistěte, že jsou na ně stěny dobře připraveny. Naplánujte si celé léto na přípravu a vymalování domu. Dokončení kvalitního vnějšího nátěru vyžaduje trpělivost a vytrvalost. Zajistíte tím ale svému domu kvalitní fasádou lepší vnější ochranu.

Zdroje: Habitat

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.06.2024
Reklama
Reklama