Kdy sklízet kedlubny a jací škůdci je napadají?

Kdy sklízet kedlubny a jací škůdci je napadají?
Kdy sklízet kedlubny a jací škůdci je napadají? Kedlubny byste neměli nechat přerůst, protože tím ztrácejí svoji lahodnou chuť. Poradíme ohledně sklizně i na jaké škůdce si dát pozor.

Kedlubny můžete skladovat

Kedluben je připraven ke sklizni během dvou až tří měsíců. Sklízejte, když plody dosáhnou velikosti golfového a tenisového míčku – pokud jsou větší, stanou se tvrdými a dřevnatými.

Odřízněte je u kořene a odstraňte nejstarší listy, aby rostlina zůstala čerstvá. Kedlubny se nejlépe konzumují čerstvé, ale lze je krátkodobě skladovat v lednici v perforovaném sáčku. Sklízejte až do prosince, nebo dříve, pokud si všimnete, že listy začínají žloutnout.

Stejní škůdci jako u zelí

Kedlubna je košťálová zelenina, což znamená, že podléhá stejným škůdcům a chorobám, které běžně postihují jiné košťálové zeleniny, jako je zelí a brokolice. Ochrana a prevence jsou nejlepší postupy – většině níže uvedených problémů lze předejít použitím jemné síťoviny.

Co způsobuje odumírání a další škody

Slabé, odumírající rostliny mohou být příznakem kořenové mouchy zelné, která klade vajíčka kolem kořenů rostliny. Z nich se líhnou larvy podobné červům, které požírají kořeny. Housenky na listech jsou housenky velkých a malých bílých motýlů, které lze odstranit. Drobné otvory v listech jsou způsobeny broukem bleším, které rostlině nezpůsobují žádné skutečné škody.  Oblaka bílých mušek jsou způsobena molicemi. Ty se koncentrují hlavně v listech, takže nabobtnalý stonek kedlubny by neměl být ovlivněn. Oteklé a deformované kořeny a žloutnoucí listy jsou způsobeny kyjovitým kořenem. Vyhněte se pěstování košťálovin ve stejné půdě po dobu několika let. Pravidelné přidávání vápna do kyselých půd může pomoci zabránit tomu, aby se tato plísňová choroba na kedlubnách uchytila.

Zdroje: Gardeners World,

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.06.2024
Reklama
Reklama