Jak správně sklízet bazalku?

Jak správně sklízet bazalku?
Jak správně sklízet bazalku? Chraňte rostliny před slimáky a slimáky. Bazalka je také náchylná k napadení molicemi a sviluškami. Na tyto jevy dávejte dobrý pozor.

Dobře větrejte

Bazalka může být také náchylná k plísni šedé a padlí, proto zajistěte, aby rostliny pěstované ve skleníku měly kolem sebe dobré větrání. Listy a vrcholky bazalky sbírejte pravidelně po celé léto. Nechte alespoň tři páry postranních výhonů, aby vaše rostliny mohly znovu vyrůst. Listy nemyjte, dokud nebudete připraveni je použít, protože budou slizké.

Příprava a použití bazalky

Aromatická bazalka je klíčovou ingrediencí v kuchyni a lze ji použít do salátů, pesta, omáček na těstoviny a thajského kari. Rostlina bazalka je atraktivní, dobře se hodí pro pěstování v nádobách a je dokonalým partnerem pro výsadbu rajčat, která mají ráda podobné teplé, chráněné podmínky pro pěstování a mohou také pomoci bazalce tím, že vrhnou trochu stínu v nejteplejších denních dobách.

Listy trhejte

Listy jezte syrové a co nejčerstvější. Zde jsou naše tipy, jak sbírat bylinky, abyste zajistili, že nerozkvete na semena a nezkrátí vaši sklizeň. Pro nejlepší chuť přidejte na konci vaření čerstvou bazalku. Říká se, že lístky bazalky byste měli spíše trhat než stříhat, abyste uvolnili jejich nádherné aroma. Používá se do salátů, polévek, dušených pokrmů, k přípravě pesta a jiných omáček, zejména do jakéhokoli receptu obsahujícího rajčata. A když se na podzim ochladí večery, přeneste své rostliny dovnitř na teplé a světlé místo, kde je můžete dále sbírat.

Skladování bazalky

Bazalka se nejlépe používá čerstvá. Je obtížnější ji dobře usušit nebo zmrazovat. Řezané stonky můžete postavit na několik dní do sklenice vody na chladném místě připravené k použití, za předpokladu, že se voda každý den mění.

Rady pro nákup bazalky

Semena bazalky jsou k dostání u mnoha online semenářských společností nebo byste měli být schopni koupit balíčky semen v zahradních centrech a v místním zahrádkářském obchodě. Můžete si koupit rostliny bazalky, ale pěstování ze semen je snadné a dává vám širší výběr odrůd. Pokud chcete pěstovat několik odrůd, můžete sdílet balíčky semen mezi přáteli nebo pěstovat jednu nebo dvě odrůdy a poté sazenice vyměnit, jakmile vyrostou.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.06.2024
Reklama
Reklama