Druhy odvodnění základů domu

Druhy odvodnění základů domu
Druhy odvodnění základů domu. Existuje několik způsobů, jak odvádět vodu ze základů vašeho domu.  Odvodnění základů domu je většinou něco víc než svažitý trávník.

Francouzský odtok

Pokud máte v domě vlhko, je důležité provést odvodnění. Existuje řada možností, jak to provést. Často odvodňovací systém může tvořit složitý systému podzemních potrubí a čerpadel. Francouzský odvodňovací základový systém se skládá z perforovaných podzemních trubek obalených tkaninou a obklopených štěrkem, zakopaných ve výkopu obklopujícím vnější část základů domu. Francouzské odtoky pracují na odstranění přebytečné vody, která prosákla do země tím, že ji shromažďují v potrubích, která přenášejí vodu do kanalizace nebo na vzdálené místo mimo domov.

Odvodnění povrchu základu

Základové drenáže se skládají ze zakopaných a zabalených perforovaných trubek obklopených štěrkem, které obklopují vnější povrch základu, podobně jako francouzský odtok. Trubky jsou však umístěny blíže k horní části základu, aby fungovaly jako povrchový odtok. Základové drenáže shromažďují vodu dříve, než může prosakovat do země a odvádějí ji šikmo od domu.

Šikmý odtok

Šikmý odtok je jednoduchý design, ve kterém povrch země v blízkosti základů domu tvoří sklon směrem od domu, aby nasměroval vodu ven a zabránil jejímu hromadění nebo vsakování do půdy. Šikmé odtoky se mohou skládat například z tvrdého povrchu, jako je beton.

Odtok jímkou

Odtok jímkou je perforovaný potrubní systém, který shromažďuje přebytečnou vodu a odvádí ji do jímky, kde je poté mechanicky odčerpána a bezpečně odvedena od základů domu. Sběrné potrubí může být umístěno v interiéru, exteriéru nebo obojím a jímka je umístěna na nejnižším místě uvnitř domu.

Zdroje: Build Review, Forbes

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.06.2024
Reklama
Reklama