Jak si vypěstovat nádherné dýně?

Jak si vypěstovat nádherné dýně?
Jak si vypěstovat nádherné dýně? Dýně patří u nás ke stále oblíbenějším plodinám. V kuchyni mají všestranné použití, jsou zdravé a chutné. Vaše vlastní výpěstky potěší nejvíce.

Vyberte si kultivar s dobrou chutí

Obecně se doporučuje, že začátek června je poslední čas na výsev dýní, abyste jim poskytli dostatek teplých dnů pro rozvoj velikosti a dobré chuti. Pokud jste to letos nestihli nevěšte hlavu. Alespoň budete vědět, jak na to v příštím roce. Nezapomeňte si správně vybrat semena. Velké kultivary dýní jsou často šlechtěny pouze pro velikost, takže pokud pěstujete dýně k jídlu, vyberte si kultivar s dobrou chutí. Vysévejte přímo do úrodné půdy nebo do jednotlivých květináčů, abyste je mohli vysadit později.

Všestranně použitelná v kuchyni

Dýně se dodávají ve všech tvarech a velikostech, od tradičních halloweenských dýní a máslových dýní až po neobvyklejší odrůdy, jako je "Turkův turban" a "Korunní princ". Všestranné dýně lze opékat, používat do dušených pokrmů a kari nebo z nich připravit lahodnou podzimní polévku. Většina odrůd se skladuje až několik měsíců, takže si můžete vychutnat domácí jídlo po celé zimní měsíce.

Jak pěstovat dýně ze semen

Dýňová a tykvová semínka vysévejte v dubnu a květnu do květináčů s víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Pokud jsou dostatečně velké, abyste je mohli přemístit, přesaďte je do větších květináčů, a zasaďte je ven, jakmile pomine veškeré riziko mrazu. Dýně a tykve jsou rostliny hladové na živiny a prospěje jim úrodná půda obohacená o dobře shnilý hnůj nebo kompost. Když plody začnou bobtnat, jemně je zvedněte z půdy na cihly, aby dozrály a nahnily. Skliďte, když stonek spojující ovoce s rostlinou začne praskat.

Pozor na vodu

Dýňová a tykvová semínka vysévejte na jaře do interiéru. Namočte semena přes noc do vody, abyste urychlili klíčení, a poté zasejte dvě semena do 8 cm květináčů naplněných kompostem bez rašeliny. Umístěte semena na bok a ne naplocho, aby voda neseděla nahoře a nezpůsobovala hnilobu. Umístěte květináče na teplý, světlý parapet a dobře zalijte.

Když sazenice vyrostou, odstraňte slabší, aby ty nejsilnější měly dostatek prostoru pro vývoj.

Zdroje: Gardeners World

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.06.2024
Reklama
Reklama