Jak sklízet a skladovat vypěstované dýně?

Jak sklízet a skladovat vypěstované dýně?
Jak sklízet a skladovat vypěstované dýně? Když se vám podaří vypěstovat nádherně barevnou a dobře rostlou dýni, je na čase ji utrhnout. Není to ale tak jednoduché. Jak na to?  

Pěstování dýní a tykví: řešení problémů

Ještě, než docílíte úrody, může se stát, že se budete potýkat s některými problémy. Plíseň může být problémem na dýňových a tykvových listech, zvláště pokud je půda suchá. Dobře zalévejte a mulčujte, abyste udrželi vlhkost u kořenů a udrželi dobrou cirkulaci vzduchu kolem listů. Pokud infekce udeří, okamžitě odstraňte infikované části.

Sklizeň dýní a tykví

Dýně a tykve jsou připraveny ke sklizni, když stonek začne praskat a slupka ztvrdne. Sklízejte před prvními mrazíky v říjnu nebo listopadu, stříhejte, abyste zachovali co nejdelší stonek. Dýně a tykve lze vařit, vařit v páře nebo pražit a semena lze sušit a jíst. Hledáte inspiraci, jak využít svou úrodu? Existuje spousta receptů na jídla z dýní, včetně lákavého receptu na máslovou dýni mac a sýr. Některé odrůdy lze samozřejmě použít i k vytvoření atraktivní podzimní expozice, vyřezávat na Halloweern

Jak skladovat dýně a tykve

Dýně a tykve se nejlépe uchovávají, když je před uskladněním umístíte asi na 10 dní na slunce, protože to zpevňuje pokožku a pomáhá předcházet jejich vysychání při skladování. Nezapomeňte je za mrazivých nocí přikrýt a poté je umístit na chladné, suché a dobře větrané místo. Měly by vydržet asi šest měsíců.

Skvělé odrůdy dýní a tykví k pěstování

Medvídek – kompaktní dýně, ideální pro menší zahrady

Sprinter – rychle zrající máslová dýně se sladkou, pevnou dužinou

Crown Prince – plodná odrůda s lahodnými plody s modrošedou slupkou

Hasta La Pasta – dýně se žlutou slupkou a dužinou podobnou nudlím

Sunshine – zimní dýně s lahodně sladkou oříškovou chutí

Turkův turban – dekorativní tykev s oranžovou a zelenou dužinou

Zdroje: Gardeners World

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.06.2024
Reklama
Reklama