Jak svépomocí vyrobit dveře: Výběr materiálů

Jak svépomocí vyrobit dveře: Výběr materiálů
Jak svépomocí vyrobit dveře: Výběr materiálů. Kutilským úkolem pro zdatnější může být i výroba interiérových dveří. Jak na to? Začneme volbou správných materiálů.

Součásti dveří

Existují všechny různé typy dveří, ale ty nejzákladnější dveře, které si dokážete vyrobit sami, se obecně skládají z rámu a výplně. Hranolové profily na rám poskytují hlavní konstrukci dveří a nesou hlavní nápor opotřebení. Je velmi důležité, aby profily byly stabilní a rovné. Rám může být spojen ještě lištami příčně v několika bodech. Výplň může být z prken, z panelů (dřevotřískové desky). Vnitřní dveře jsou obecně 200 cm vysoké a 3,5 cm tlusté (vnější dveře jsou obecně tlustší). Standardní šířky dveří se mohou pohybovat od 75 cm přes 80 cm až 90 cm.

Měřte pečlivě

Prvním krokem při výrobě dveří je správné zjištění rozměrů. Dveře by obecně měly být na všech stranách asi o 3 mm až 5 mm menší než zárubeň. Pokud potřebujete také postavit zárubeň, budete muset vzít v úvahu podložení zárubně, které může přidat určitou tloušťku. Je proto nejlepší počkat s výrobou dveří až po instalaci zárubně, nebo postavit obojí současně.

Výběr materiálů

Dveře se často vyrábějí z dřevovláknité desky, která se vaří v páře a tlakově tvaruje na tenký dřevěný rám, aby se vytvořily deskové dveře. Výhodou těchto dveří je, že jsou levné, stabilní a snadno se natírají. Jejich nevýhodou je, že vypadají levně, nejsou příliš pevné, a ne vždy mají nejlepší izolaci (protože jsou obecně duté). Když si dveře vyrábíte sami, materiály, které si vyberete, mohou mít velký vliv na kvalitu a funkčnost.

Jde o pevnost a stabilitu

Dvě věci, které je třeba při výběru materiálů pro dveře vyvážit, jsou pevnost a stabilita. Například překližky a kompozitní desky, jako je dřevovláknitá deska střední hustoty, jsou velmi stabilní, ale nejsou tak pevné jako dřevo a mohou se časem rozpadnout způsobem, který se u masivního dřeva stát nemůže. Dřevo je pevné, ale v závislosti na druhu a způsobu zpracování se může také deformovat a způsobovat problémy.

Tvrdé dřevo je ideální

Jakékoli nábytkové tvrdé dřevo by bylo vynikající volbou. Dobrá je levnější varianta (třeba javor), ale topol nebo jiné levné tvrdé dřevo by vám také posloužilo. Nepoužívejte borovicové řezivo, pokud není velmi suché a stabilní. Většina rozměrného řeziva z železářství se nesuší tolik jako nábytkové dřevo, a proto jsou tyto desky náchylnější k deformaci, což je to poslední, co byste chtěli. Záleží na vás, zda sáhnete na výplň dveří po klasickém dřevě nebo dřevovláknitých deskách.

Zdroje: Instructables

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.06.2024
Reklama
Reklama