Co se zahradním jezírkem, když udeří horko?

Co se zahradním jezírkem, když udeří horko?
Co se zahradním jezírkem, když udeří horko? Příliš horké počasí může mít negativní vliv na život ve vašem zahradním jezírku. Jak se chovat, když se například část vody odpaří?

Používejte dešťovou vodu

Pokud hladina vody výrazně klesne, doplňte jezírko. Odpařování v horkém nebo větrném počasí může snížit okysličení vody, což způsobuje problémy rybám. V ideálním případě použijte dešťovou vodu, protože živiny ve vodě z vodovodu podporují tvorbu řas. Pokud musíte použít vodu z vodovodu, nejprve ji ohřejte na slunci a přidejte jí jenom malé množství, aby nedošlo k náhlému poklesu teploty.

Případně doplňte fólii

Doplňování vody obvykle není nutné, pokud nemáte žádné ryby – většina volně žijících živočichů se s kolísající hladinou vody vyrovná. Pokud se objeví fólie vystýlající dno jezírka, zvažte přidání fólie pokryté kameny nebo nechte rostliny u jezírka prorůst přes okraj, abyste pomohli zamaskovat obnaženou fólii a ochránili ji před slunečním zářením.

Okysličujte vodu

V horkém a vlhkém počasí udržujte vodu dobře okysličenou, zvláště pokud máte ryby, spuštěním bublinkové fontány nebo podobně. Fontány na solární pohon jsou snadno dostupné. To může také pomoci odradit modrozelené řasy od dalšího růstu. Zkontrolujte všechny napájecí zdroje pro volně žijící živočichy, abyste se ujistili, že jsou stále na svém místě. Ty jsou důležité zejména v jezírkách se strmými stěnami, aby se živočichové mohli bezpečně dostat dovnitř a ven.

Odstraňte plevel

V případě potřeby odstraňte plovoucí plevel a řasy v jezírku, protože růst může být v teplém počasí rychlý. Vytočte je klackem nebo vydlabejte síťkou. Nechte je přes noc na kraji jezírka, aby se větší tvorové mohli vrátit do vody. Opláchnutí materiálu v kbelíku s vodou z jezírka může pomoci uvolnit menší tvory, kteří se pak mohou vrátit do jezírka.

Zdroje: RHS Gardening

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.06.2024
Reklama
Reklama