Zahradní jezírko ovlivňuje teplota a vegetace

Zahradní jezírko ovlivňuje teplota a vegetace
Zahradní jezírko ovlivňuje teplota a vegetace, Jezírko může být v letních měsících horké. Spalující horko a dlouhé vystavení slunečnímu záření může mít na jezírko špatný dopad.

Zaměřte se na rostliny

Vyšší teploty snižují množství rozpuštěného kyslíku v zahradním jezírku a mohou vést k odpařování nebo změnám pH. Například ryby potřebují přibližně 7 ppm (částic na milion) rozpuštěného kyslíku. Při 27 °C je průměrné množství rozpuštěného kyslíku kolem 8 ppm; což je stále v pořádku. Ale při 30 °C klesne rozpuštěný kyslík na 5 ppm; což je už velmi nízká hodnota. Abyste zabránili příliš vysoké teplotě, je důležité zaměřit se na 50% pokrytí rostlin ve vašem jezírku, protože pomohou zastínit jezírko. Obzvláště užitečné jsou lilie a plovoucí rostliny. Kromě toho je užitečné sledovat teplotu jezírka pomocí plovoucího teploměru, který vám dá vědět, když je počasí příliš horké.

Mrtvá vegetace

I když je mrtvá vegetace hlavním problémem v podzimních a zimních měsících, odumřelá vegetace se může objevit kdykoli během roku. Alespoň jednou týdně byste proto měli dno rybníčku prohlédnout. Protože jakákoli odumřelá vegetace, která se dostane do jezírka, se může rozkládat a tvořit kal na dně. To zase může vést k prudkému nárůstu amoniaku, dusitanů a dusičnanů v jezírku. To vede k rozvoji špatných bakterií. Stručně řečeno, jezírko potom může trpět chemickou nerovnováhou.

Rybí odpad

Stejně jako výše uvedené, rybí exkrementy mohou také tvořit kal na dně jezírka, což může spustit nepříjemný řetězec změn v chemické rovnováze vašeho jezírka. Proto, pokud máte v jezírku ryby, musíte mít vhodné čerpadlo a filtr, abyste kal odstranili. Abyste tomu zabránili, snažte se vyhnout přerybnění jezírka a přestaňte ryby překrmovat. To by mělo udržet biologickou zátěž vašeho jezírka na minimu, což povede k mnohem čistší vodě. K odstranění nečistot ze dna jezírka lze použít kalovou síť.

Zdroje: Pond Keeper, RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.05.2024
Reklama
Reklama