Ošetřete svůj bazén potřebnou chemií

Ošetřete svůj bazén potřebnou chemií
Ošetřete svůj bazén potřebnou chemií. Použijte domácí testovací sadu vody ke zjištění pH vody v bazénu. Poté podle potřeby přidejte chlór a další chemikálie, abyste udrželi kvalitu vody.

Stabilizace vody

Když jste si postavili na zahradě bazén, je třeba se věnovat také jeho údržbě. Ideální pH vody v bazénu je 7,4-7,6, tedy těsně nad neutrálním hodnotou.  Obvykle trvá asi 10 dní po napuštění bazénu vodou, než se pH a hladina chlóru ve vašem bazénu vyrovná. Sadu na testování vody si můžete pořídit kdekoli, kde se prodávají bazénové potřeby. Přesné množství chlóru, které budete potřebovat, bude záviset na objemu vašeho bazénu. Pokud si nejste jisti, kolik přidat, požádejte o pomoc společnost zabývající se údržbou bazénů. Pokud plánujete bazén se slanou vodou, přidáte sůl (spolu se správným poměrem dalších chemikálií) po naplnění bazénu.

Chemické faktory, které je třeba znát

Mezi hlavní faktory, které ovlivňují chemii bazénové vody, patří pH, zásaditost a tvrdost vody, kterou určuje obsah vápníku.

pH

pH označuje kyselost vody. Když je pH příliš vysoké, voda není dostatečně kyselá. Když je příliš nízká, je příliš kyselá. Doporučené hodnoty se pohybují mezi 7,4 a 7,6. Cokoli mimo tento rozsah může dráždit pokožku a oči plavců a také bránit účinnému usmrcení bakterií. Pokud je pH příliš nízké, může to také způsobit erozi kovových částí v bazénu. Pokud je příliš vysoká, může to způsobit usazování vodního kamene na povrchu a kovových částech.

Zásaditost

Zásaditost působí jako pufr, který pomáhá regulovat faktory, které mohou rozhodit hladinu pH. Doporučené úrovně jsou mezi 100 a 150 ppm.

Tvrdost vody

Tvrdost vody vyjádřená v obsahu vápníku pomáhá udržovat vodu čistou. Pokud je příliš nízká, voda je příliš měkká a může být slizká. Pokud je příliš vysoká, voda je příliš tvrdá a zakalí se. Může také způsobit usazování šupinatých usazenin na vodovodním potrubí a filtrech. Doporučené úrovně jsou mezi 150 a 400 ppm.

Teplota vody

Teplo může ovlivnit chemii vody v bazénu, protože teplota má přímý vliv na rozklad chlóru. Čím nižší je teplota, tím těžší je, aby chlór působil jako účinný dezinfekční prostředek. Na druhou stranu, pokud je teplota vody příliš vysoká, může to vést k usazování vodního kamene. Doporučená teplota je mezi 26 °C až 30 °C.

Zdroje: Compass Pools, WikiHow, WCS Group

Zdroje foto: Freepik,com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.06.2024
Reklama
Reklama