Triky při tapetování: Aby stěny vypadaly perfektně

Triky při tapetování: Aby stěny vypadaly perfektně
Triky při tapetování: Aby stěny vypadaly perfektně. Dokonale a bez jakýchkoliv mezer. Kdy by nechtěl, aby právě takto vypadal výsledek jeho tapetovací práce? Poradíme, jak na to.  

Natřete stěnu, aby švy vypadaly dokonale

Nezáleží na tom, jak dobře položíte svoji novou tmavou tapetu, vždy existuje pravděpodobnost, že se kolem švů objeví malé mezery. Jednou z možností, jak tomu zabránit, je pořídit si podobnou barvu jako tapetu a před nalepením tapety namalovat na zeď proužek v místě, kde pravděpodobně budou spojovací švy. Takovou práci byste měli snadno zvládnout. Pokud mezera vznikne, bude takřka neznatelná.

Rozrušení starých tapet pro snadné odstranění

Chcete-li si odstranění staré tapety usnadnit, můžete papír narýhovat nožem. Vytvářejte křížové vzory asi 5 cm od sebe shora dolů. Netlačte příliš silně, jinak se budete loupat do omítky. Nyní si vezměte kbelík s vodou a velkou houbu a namočte zeď. Nechte působit 10–20 minut. Přidejte dostatečné množství pracího prostředku nebo aviváže, abyste pomohli změkčit tapetu. Případně umístěte napařovač tapet na rýhovanou tapetu pro její rychlé a snadné odstranění škrabkou.

Rychle zjistěte, kde začít

Začněte tapetovat směrem zleva asi půl role od rohu a označte tužkou. Nyní použijte novou roli papíru a přiložte ji k první značce a uvidíte, kde bude další bod. Udělejte to přes celou stěnu. Je to proto, abyste se vyhnuli nutnosti řezat tenké prameny tapet u dveří, oken, zásuvek a rohů. V případě potřeby upravte počáteční značku.

Kolik pokryje jedna role tapety?

Jedna role tapety je obvykle 10 metrů dlouhá a 530 mm široká.  Průměrná výška zdi je kolem 2,4 m. V tomto případě jedna role vydá na čtyři nebo možná tři pruhy vzorované tapety. Čtyři pruhy pokryjí asi dva metry, co se šířky týče. Budete tedy potřebovat dvě role k pokrytí jedné stěny v místnosti o rozměrech 365 x 365 cm nebo 7 nebo 8 rolí pro celou místnost (v závislosti na tom, kolik dveří a oken máte). Vždy mějte při tapetování rezervu, abyste měil dost tapet. 

Zdroje: Home Building

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.07.2024
Reklama
Reklama