Maximalizujte světlou výšku při přestavbě suterénu

Maximalizujte světlou výšku při přestavbě suterénu
Maximalizujte světlou výšku při přestavbě suterénu. Pokud přestavujete sklep na nové obytné prostory, problémem může být, že výška místností je příliš malá. Jak se s tím vypořádat?

Potřebujete minimálně 2 metry

Neudělejte tu chybu, že byste při nové přestavbě suterénu šetřili na výškách stropů, jinak prostor nikdy nenabídne stejně světlý a vzdušný pocit jako místnosti v horních patrech vašeho domu. Doporučuje se, aby světlá výška stropu ve sklepě nebyla menší než 2 metry. Při přestavbě suterénu byste si mohli vystačit s přibližně 2,2 metry, ale v ideálním případě byste měli mít 2,3 metru a více.

Bude třeba další kopání

I když vám stávající výška od podlahy ke stropu poskytuje dostatek prostoru pro stání, instalace dodatečné izolace do podlahy a nová povrchová úprava nahoře může znamenat, že celkově ztratíte příliš velkou výšku. Pokud nemáte ve stávajícím sklepě dostatek světlé výšky, mohou být vyžadovány další výkopové práce.

Výkopy prodraží projekt

Kopání do hloubky výrazně zvýší náklady na přestavbu suterénu, takže je důležité, abyste to zohlednili na začátku projektu. Do rovnice se promítnou také faktory, jako je přístup, půdní podmínky a náklady na pracovní sílu ve vaší oblasti. Celkově to může znamenat významnou částku navíc.

Potřebujete přístup světla

Ať už máte podsklepený dům se stávajícím suterénem, který lze přeměnit na obyvatelný prostor, nebo kopete nový od nuly, budete čelit stejné výzvě: jak dostat světlo do místností, které jsou jedno patro pod zemí. Rozšíření nebo zajištění obyvatelnosti sklepů není levnou záležitostí. Bylo by tedy plýtvání penězi na proces vytváření nových místností, abyste maximalizovali svůj domov, pokud je konečný výsledek tmavý a špinavý. Naštěstí existuje spousta chytrých způsobů, jak maximalizovat světlo v suterénní přístavbě, abyste se vyhnuli nechtěné ponuré místnosti. Tyto možnosti vám pomohou co nejlépe využít pozemek, se kterým pracujete, ať už jde o terénní úpravy v zahradě nebo modernizaci stávajících světelných zdrojů novým zasklením.

Zdroj: Self Build

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.07.2024
Reklama
Reklama