Při přestavbě sklepa dodržujte stavební předpisy

Při přestavbě sklepa dodržujte stavební předpisy
Při přestavbě sklepa dodržujte stavební předpisy. Nezbytně nutné je také zajistit vytápění a izolaci sklepních prostor, které přebudováváte na obytné. Musíte ale přitom dodržet pravidla.

Dodržujte stavební předpisy

Přestavba sklepa na obytnou zónu znamená, že budete muset dodržovat normy stanovené stavebními předpisy. Nejdůležitějšími požadavky na sklepy jsou požární předpisy, hydroizolace/odolnost proti vlhkosti, větrání a odolnost proti zvuku. Jedním z požadavků je i to, že budete muset zajistit volnou únikovou cestu, ideálně přes další schodiště, které vede ven ze sklepa v případě, že je hlavní schodiště zablokováno.

Jak vytvořit útulný přestavěný suterén

Staré sklepy a prostory na uhlí často vyvolávají představu chladného a vlhkého prostoru – takže abyste zajistili, že váš projekt přestavby sklepa bude úspěšný, musíte věnovat velkou pozornost izolaci a efektivnímu vytápění místností. Obojí je velmi důležité. Pokud to podceníte, výsledek bude, že prostory budou špatně obyvatelné, a to jistě nechcete.

Zvýšené působení vlhkosti

Přestavby suterénu by měly zahrnovat opatření ke zvýšení tepelných vlastností podlah, stěn a stropů. To znamená kvalitní izolaci všech zmiňovaných prvků. Je to o to důležitější, že prostory nacházejí pod úrovní terénu a jsou tedy ve zvýšené míře vystaveny působení různých faktorů, především vlhkosti pronikající z okolní půdy.

Když se tepelná zátěž zvyšuje

Prostory sklepů přestavěných na obytné prostory lze vytápět radiátory nebo podlahovým vytápěním, v závislosti na rozpočtu, který máte k dispozici. Mějte na paměti, že pokud vaše nová podzemní obytná zóna výrazně zvyšuje celkovou tepelnou zátěž, kterou kladete na svůj kotel, možná budete muset pořídit nový kotel – což může snadno zvýšit vaše náklady o velmi významnou částku. Jakákoli potřeba další teplé vody (sprchy, kuchyně atd.) zde může být klíčovým spouštěčem pro vyměnu stávajícího kotle za model s větším výkonem.

Zdroje: Self Build

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.07.2024
Reklama
Reklama