Výsev růžičkové kapusty doma a venku

Výsev růžičkové kapusty doma a venku
Výsev růžičkové kapusty doma a venku. Rozhodli jste pěstovat růžičkovou kapustu? V tom případě se vám budou hodit rady, jak postupovat při výsevu.

Příprava půdy

Růžičková kapusta má ráda slunné místo s úrodnou, dobře odvodněnou a pevnou půdou. Tvoří poměrně vysoké rostliny, proto si vyberte chráněné místo, kde s nimi nebude bičovat silný vítr. Pokud je vaše půda velmi kyselá, použijte vápno, abyste zvýšili její pH.  Před výsevem nebo výsadbou důkladně odplevelte půdu a zakopejte do ní velké množství dobře zetlelého hnoje nebo zahradního kompostu – asi dva kbelíky na metr čtvereční. Pokud to můžete udělat na podzim před výsadbou, poskytne to dostatek času na to, aby se půda usadila. Pokud ne, ujistěte se, že půdu dobře zpevníte. Poté použijte hnojivo s vysokým obsahem draslíku.

Zajistěte si dlouhé období úrody

Růžičková kapusta potřebuje dlouhé vegetační období, proto s jejím výsevem začněte brzy, a to buď uvnitř, nebo venku pod krytem. Vysévejte rané, střední a pozdní odrůdy, abyste zajistili sklizeň po co nejdelší období. Růžičková kapusta je košťálovina, takže by se neměla pěstovat bezprostředně po příbuzných druzích. Musí docházet ke střídání plodin, aby se zabránilo hromadění škůdců a chorob v půdě.

Výsev v interiéru

Pro ranou úrodu vysévejte od února do dubna do zásobníků ve skleníku nebo pařeniště. Po posledním mrazu přesuňte mladé rostliny ven, jakmile jsou alespoň 10 cm vysoké.

Výsev venku

Semena vysévejte od začátku března do května, do připravené půdy (viz výše) pod zahradnické rouno, pokud je počasí stále chladné. Můžete také vysévat do venkovních květináčů.

Když je nutné přesazovat

Pak je nutné přesazení, proveďte ho, jakmile se na začátku léta na záhonech uvolní místo po ranných plodinách. Je to proto, že rostliny růžičkové kapusty rostou pomalu a během hlavního jarního vegetačního období by na záhonech zabíraly hodně místa. Můžete však dát přednost přímému výsevu do konečného pěstebního místa, abyste se vyhnuli přesazování. To platí tehdy, máte-li na záhonech dost místa.

Jak vysít přímo do země

Pokud vyséváte přímo do země, vysévejte semena 1–2 cm hluboko, do řádků 15 cm od sebe. Vyjednoťte pak sazenice na vzdálenost až 7,5 cm od sebe, jakmile jsou dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, a odstraňte ty slabší. Vyséváte-li do záhonu, buď vysévejte, jak je výše popsáno, nebo, abyste se vyhnuli přesazování, vysejte několik semen každých 60 cm a poté sazenice vyjednoťte tak, aby na každém místě zůstala jen nejsilnější sazenice. Přebytečné rostliny můžete přesadit tak, aby vytvořily nové řádky 75 cm od sebe. Pokud jste v poslední době měli problém s nádorovitostí kořenů, vysévejte semena do velkých nádob s použitím víceúčelového kompostu a vybírejte nižší odrůdy. Chraňte sazenice před slimáky a hlemýždi.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.07.2024
Reklama
Reklama