Bezpečnost při DIY: Jak se starat o nářadí

Bezpečnost při DIY: Jak se starat o nářadí
Bezpečnost při DIY: Jak se starat o nářadí. Neexistuje profesionál nebo kutil, který by neriskoval s ošuntělým nebo poškozeným nástrojem. Pracovat s ním je špatný nápad.

Nepoužívejte rozbité nástroje

Prasklé rukojeti, odštípnuté čepele, chybějící součásti a roztřepené dráty jsou potenciálními bezpečnostními riziky a nestojí za to riskovat. Nejlepším postupem je vyměnit všechny rozbité nebo rezavé nástroje ještě před zahájením práce. Používejte jenom kvalitní fungující nářadí.  Pokud máte omezený rozpočet, obraťte se na přátele a rodinu a požádejte o půjčení nástroje, abyste neutráceli peníze.

Udržujte si dobrý postoj

Ať už je to na žebříku, při přitlačování prkna stolní pilou nebo zkracování řeziva na určitou délku kotoučovou pilou, je důležité udržovat rovnováhu a našlapovat opatrně. Nepokoušejte se balancovat na předmětech pod nohama a při řezání, vrtání, utahování nebo povolování obrobků nepřekračujte desky, kbelíky s barvou nebo nástroje. Vždy mějte dvě nohy na zemi nebo na žebříku, kromě případů, kdy je nutné se přemístit.

Ujistěte se, že jsou čepele ostré

Může se to zdát divné, ale čím ostřejší je řezný nebo řezbářský nástroj, tím bezpečnější bude jeho použití. Důvodem, proč dláta, ruční hoblíky, ruční pily, užitkové nože, kotoučové pily, stolní pily a pokosové pily fungují lépe s ostřejšími čepelemi, je to, že uživatel nemusí vynaložit zdaleka tolik síly na proříznutí dřevěných vláken. Naopak tupé čepele budou vyžadovat větší sílu, což vytváří příležitost pro uklouznutí a chyby, které by mohly skončit zraněním. Naučit se brousit nože nebo vyměňovat čepele, kdykoli jsou tupé, znamená cestu k tomu, abyste zůstali v bezpečí během kutilských projektů.

Používání elektrického nářadí

Elektrické nářadí se svými hlasitými motory a vysokorychlostními čepelemi je samozřejmě zastrašující. Většina lidí si však neuvědomuje, že ruční nářadí může být stejně nebezpečné z pohledu zranění jako elektrické nářadí. V některých případech lidé nemusí rozumět správnému způsobu manipulace s nástroji, zvláště pokud nebyly se sadou nástrojů dodány se pokyny jako u většiny elektrického nářadí. Navíc mohou lidé při práci s elektrickým nářadím projevovat zvýšenou opatrnost, protože je snazší vidět, jak mohou způsobit škodu. Aby se toto riziko snížilo, měli by si kutilové uvědomit, že všechny nástroje mohou být nebezpečné, a projevovat stejnou úroveň ostražitosti, bez ohledu na to, zda mají baterii nebo prodlužovací kabel. Podstatné je i správné uložení nářadí.

Zdroje: This Old House

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.07.2024
Reklama
Reklama