Jak šetrně, ale účinně vyhnat slimáky ze zahrady?

Jak šetrně, ale účinně vyhnat slimáky ze zahrady?
Jak šetrně, ale účinně vyhnat slimáky ze zahrady? Slimáci a hlemýždi jsou v zahradách hojní a živí se sazenicemi a mladými výhonky rostlin. Proto je nutná jejich regulace.

Sázejte silné rostliny
Existují způsoby, jak se pokusit minimalizovat poškození rostlin slimáky a hlemýždi. Vyberte si rostliny, které jsou pro slimáky a hlemýždě méně chutné, jako jsou dřeviny, rostliny se silnými nebo voskovitými listy a některé byliny, o kterých je známo, že jsou pro ně méně přitažlivé. Přesazujte spíše silnější rostliny pěstované v květináčích než mladé zranitelné sazenice. Sazenice mohou být do určité míry chráněny pomocí zahradnickým rounem. Podporujte predátory v zahradách, aby se zvýšila biodiverzita zahrady: někteří ptáci, žáby, ropuchy, ježci, slepýši a střevlíci jedí slimáky a hlemýždě. Hrabání záhonů a odstraňování spadaného listí během zimy může ptákům umožnit jíst vajíčka slimáků a hlemýžďů,

Sběr nemívá efekt

Za mírných večerů, zvláště když je vlhké počasí, lze provádět sběr slimáků a hlemýžďů ručně do nádoby. Dát je do jiní části vaší zahrady, jako je například halda kompostu ale většinou nemá efekt, protože se instinktivně vrátí na původní místo.

Fungují bariéry proti slimákům a hlemýžďům?

Bariéry, o kterých se předpokládá, že odpuzují slimáky, zahrnují mulče s hrubou nebo ostrou texturou (vaječné skořápky) a látky považované za nechutné nebo silně páchnoucí, ale mnoho z nich nemá žádné vědecké důkazy, které by prokázaly, že jsou účinné. V některých studiích bylo prokázáno, že bariéry na bázi mědi odpuzují slimáky jako mulčovací kůra, vaječné skořápky, ostrý písek nebo vlněné pelety.

Mám zabíjet slimáky a hlemýždě?

Je mnohem lepší naučit se žít se slimáky a hlemýždi, zvláště pokud máte zahradu, která pro ně má ty správné podmínky. Budou vždy přítomni a jsou normální součástí zahradního ekosystému. Pokud chcete chránit své nejzranitelnější rostliny na zahradě nebo zeleninový záhon, možná budete chtít řídit jejich populaci pomocí pastí nebo biologické ochrany. Pasti, jako jsou vydlabané slupky z poloviny pomeranče, grapefruitu nebo melounu, lze položit řezem dolů nebo sklenice částečně naplněné pivem a zapuštěné do půdy v blízkosti zranitelných rostlin. Pravidelně je kontrolujte a vyprazdňujte, nejlépe každé ráno. Patentované pasti jsou k dostání také v zahradnictvích.


Aplikujte háďátka
Biologická ochrana funguje na měkkýše, nemá nepříznivý účinek na jiné druhy zvířat a je k dispozici ve formě mikroskopické hlístice nebo úhořího červa zalévaného do půdy. Háďátka (Phasmarhabditis hermaphrodita) se dostávají do těla slimáků a infikují je bakteriemi, které způsobují smrtelné onemocnění. Měli byste je používat pouze cíleně, protože to ovlivní všechny druhy slimáků, včetně těch prospěšných, kteří se neživí živými rostlinamiJe nepravděpodobné, že by biologická ochrana, která je k dispozici pro hubení slimáků, ovlivnila hlemýždě, protože ti zřídka přicházejí do styku s hlísticemi žijícími v půdě Aby byla účinná, je nutná vlhká a teplá půda o teplotách 5 - 20ºC. Jaro až začátek podzimu je nejlepší dobou pro aplikaci háďátek. Nejlepších výsledků se dosáhne aplikací večer na vlhké, ale dobře odvodněné půdě; Mohou být méně úspěšné v těžkých půdách, jako je jíl.

Měli byste používat pelety proti slimákům?

Ne – bylo prokázáno, že pelety proti slimákům (i organické) mají negativní účinky na volně žijící živočichy v zahradě. Je lepší podporovat přirozené predátory a používat výše popsané metody biologické kontroly.
Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.08.2024
Reklama
Reklama