Jak vyřešit potíže s pračkou

Jak vyřešit potíže s pračkou
Jak vyřešit potíže s pračkou. Automatická pračka může být trochu záhadou. Není ale problém jí přijít na kloub a mnohé problémy vyřešit. Popisujeme tipy, jak si poradit s obvyklými potížemi.

 Moje pračka nepřejde do dalšího cyklu

Nejpravděpodobnějším důvodem, proč vaše pračka nepřejde do dalšího cyklu, je vadný časovač. Časovač řídí každý krok cyklu a přesouvá proces z praní na máchání a poté odstřeďování. Pokud se práce časovače přeruší, cykly nemohou automaticky pokračovat.

Dobrou zprávou je, že ho můžete snadno vyměnit sami nebo si najmout řemeslníka, který to udělá za vás. Musíte si ale být jistí, že jste si koupili časovač, který je kompatibilní se značkou a modelem vaší pračky.

Mezi další možné problémy patří

Západka nebo blokování dveří – Blokování se aktivuje, když jsou dveře pračky bezpečně zavřeny západkou. Pračka po zablokování zahájí praní nebo přejde na další cyklus během praní. Pokud se blokování dveří rozbije, stroj nebude vědět, zda a kdy je připraven pokračovat v praní.

Vypouštění – Vypouštěcí čerpadlo odstraňuje přebytečnou vodu z bubnu pračky během každého kroku pracího cyklu. Pokud je vypouštěcí čerpadlo rozbité a buď nemůže odstranit vodu, nebo indikovat, že je hotovo, stroj nebude pokračovat v chodu. Podivné zvuky vycházející ze stroje během (předpokládaného) vypouštění jsou znamením, že vznikl problém.

Moje pračka se neotáčí

Pokud se vaše prádlo dostane na konec každého cyklu, ale odmítá se odstřeďovat, může to být způsobeno přetížením pračky, což způsobí její nevyváženost. Pokud jste například do bubnu vložili příliš mnoho těžkých ručníků, hmotnost může ovlivnit senzory a vypnout stroj. Znovu vyrovnejte zátěž a zkuste to znovu. Pokud není problém s přetížením, může to být jeden z těchto problémů, který způsobí, že se pračka nebude točit:

Rozbitá západka nebo blokování dveří – Když se dveře úplně zavřou, západka bude zajištěna, a to signalizuje blokování, že dveře jsou zavřené a je bezpečné přejít k dalšímu kroku v cyklu – například k odstřeďování. Blokování pak zajistí, že dvířka zůstanou zavřená, zatímco praní probíhá. Pokud je některá součástka rozbitá nebo opotřebovaná, pračka nedostane pokyn, aby začala odstřeďovat. Můžete to zkontrolovat stisknutím západky – pokud nezaklapne, je zlomená. Podívejte se také na plastové části kolem zámku dveří, pokud jsou opotřebované nebo zkorodované, signál nemusí fungovat.

Hnací řemen – Zjistěte, zda je jádrem problému hnací řemen, a to tak, že otevřete dvířka a pokusíte se buben roztočit. Mělo by dojít k určitému odporu – pokud se buben snadno otáčí, může být nutné řemen vyměnit.

Vypouštěcí blok – Pokud buben nemůže vypustit, cyklus odstřeďování se nespustí. Pokud uvnitř stále vidíte vodu, když by mělo odstřeďování začít, je to jasné znamení, že byste měli zkontrolovat, zda vaše potrubí není ucpané.

Mezi další příčiny patří vadný hnací motor nebo čerpadlo. Pokud si stále nejste jisti příčinou, zavolejte odborníka, aby váš stroj prohlédl.

Pračka neohřívá vodu

Nejmodernější pračky zobrazí chybový kód na ovládacím panelu, pokud se vyskytne problém s topným systémem. Poté můžete vyhledat tento chybový kód spolu se značkou a modelem vašeho počítače a najít opravu. Musíte si uvědomit, že pokud přes pračku necítíte teplo, neznamená to, že voda není horká, protože většina praček je izolovaná. Pokud je oblečení účinně čištěno a není zde žádný chybový kód, pak je vyhřívání pravděpodobně v pořádku.

Zdroje: Which

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.08.2024
Reklama
Reklama