Jak odstranit z džín skvrny od olejových barev?

Jak odstranit z džín skvrny od olejových barev?
Jak odstranit z džín skvrny od olejových barev? Skvrny od olejových barev se odstraňují obtížněji než skvrny od barev vodových, jelikož voda v tomto případě mnoho nevyřeší.

Seškrábejte ji nožíkem

Pokud skvrna na vašem oblečení už zaschla, to největší nános barvy můžete seškrábat pomocí tupého nožíku. V ideálním případě odstraníte všechnu přebytečnou barvu, která se nestačila vsáknout do džínoviny. K tomuto kroku je daleko vhodnější tupější (např. obyčejný příborový) oblý nůž. Nabroušeným nebo ostrým nožem byste mohli kalhoty rozříznout a potrhat.

Obstarejte si rozpouštědlo pro olejové barvy, terpentýn nebo odstraňovač barev

Na olejové barvy na džínách musíte vyrukovat se speciálními chemikáliemi. Odstraňovače barev jsou sice v boji proti skvrnám nejefektivnější, ale bohužel nejsou zaručeně neškodné při aplikaci na textil. Pokud nechcete riskovat, nejlepší možností je rozpouštědlo. Seženete ho poměrně levně v hobby marketech, supermarketech nebo uměleckých potřebách.

Naneste rozpouštědlo na potřísněnou oblast a skvrnu vydrhněte

Hadřík zlehka namočte do rozpouštědla a naneste jej na skvrnu. Barvu odstraňujte malými krouživými pohyby od vnějšího okraje skvrny směrem k jejímu středu. Tímto postupem docílíte toho, že se skvrna nerozpije do stran a nezasáhne ještě větší plochu než původně. Díky rozpouštědlu by měla barva z látky dobře pouštět. Pokud se vám zdá, že hadřík nebo utěrka nefungují podle očekávání, zkuste skvrnu vyčistit zubním kartáčkem.

Pokud se vám zdá, že tato metoda nezabírá a potřebujete použít silnější chemickou látku, zkuste průmyslový odstraňovač barevných nátěrů. Je vhodné vyzkoušet ho nejprve na malé ploše kalhot, nejlépe v místě, které při případném poškození džínoviny nebude moc vidět (např. na vnitřní straně dolního okraje nohavice). Pokud po aplikaci nepostřehnete žádné viditelné poškození materiálu, můžete přistoupit k čištění skvrny samotné.

Pokud je skvrna stále viditelná, potřete ji glycerinem.

Pokud nepomohl ani odstraňovač barev, naneste na skvrnu malé množství glycerinu a nechte ho přes noc působit. Glycerin obsahuje aktivní chemické látky, které by měly napomoci rozpuštění a uvolnění barvy ze znečištěné látky. Pokud doma ještě žádný nemáte, glycerin snadno zakoupíte ve výtvarných potřebách nebo v lékárně.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.08.2024
Reklama
Reklama