Kdy a jak přesazovat jehličnany? Postup

Kdy a jak přesazovat jehličnany? Postup
Kdy a jak přesazovat jehličnany? Postup. Nejlepší doba pro přesazování jehličnanů je v období vegetačního klidu, což je obvykle na podzim nebo brzy na jaře.

Vyberte si správné umístění

Přesazení jehličnanů během doby označené v úvodu minimalizuje stres stromu a poskytuje nejlepší šanci na úspěšné založení. Vyhněte se přesazování během horkých letních měsíců. Vyberte si nové místo výsadby s vhodnou půdou, správnou drenáží a správným množstvím slunečního světla pro konkrétní druh jehličnanů, který přesazujete. Ujistěte se, že nové umístění splňuje požadavky na velikost stromu.

Připravte si novou výkopovou jámu a jehličnan

Na novém místě vykopejte jámu, která je zhruba dvakrát tak široká jako kořenový bal a v hloubce o něco mělčí než kořenový bal. To poskytuje prostor pro šíření kořenů jehličnanu.

Den nebo dva před přesazením jehličnan důkladně zalijte. To pomáhá zajistit, že strom je během procesu dobře hydratovaný a méně stresovaný.

Vykopejte jehličnan a přemístěte ho

Pomocí ostrého rýče vykopejte kolem jehličnanu široký kruh a prořízněte kořeny na odkapávací linii (oblast pod vnějšími větvemi). Buďte co nejšetrnější, abyste minimalizovali poškození kořenů. Opatrně zvedněte jehličnan ze země a ponechte co největší část kořenového balu neporušenou. K zabalení kořenového balu použijte pytlovinu nebo podobný materiál, aby půda a kořeny zůstaly během přepravy pohromadě.

Zasaďte jehličnan

Umístěte jehličnan do nové jámy a ujistěte se, že je ve stejné hloubce, jako byl na původním místě. Vyplňte otvor zeminou a jemně ji utlačte, abyste odstranili vzduchové kapsy. Po výsadbě jehličnan důkladně zalijte, aby se usadila půda a zajistila vlhkost pro kořeny. V prvním roce pravidelně zalévejte, abyste zajistili uchycení stromu.

Mulčování a ochrana

Naneste vrstvu mulče kolem základny jehličnanu, abyste pomohli zachovat vlhkost a potlačit plevel. Chraňte strom před zvěří a možným poškozením pomocí oplocení nebo chráničů stromů. Pravidelně kontrolujte jehličnan, zda nevykazuje známky stresu, chorob nebo škůdců. Pokračujte v poskytování vhodné péče, včetně zalévání podle potřeby.

Zdroje: Gardening Guru

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.08.2024
Reklama
Reklama