Jak natřít staré dveře: Příprava k nátěru

Jak natřít staré dveře: Příprava k nátěru
Jak natřít staré dveře: Příprava k nátěru. Chcete-li pro staré dveře nový nátěr, správná příprava je nezbytným předpokladem k tomu, aby výsledek práce byl perfektní. Jak na to?

Připravte si stojany s možností otáčení dveří

Pro větší pohodlí je lákavé nechat při natírání dveře viset na pantech. Ale pro docílení hladkého povrchu je musíte položit naplocho a odstranit panty, kliku a všechno ostatní kování. S dveřmi položenými naplocho mezi dvěma kozami můžete rychleji roztírat barvu a nemusíte se obávat odkapávání a stékání barvy. A můžete malovat obě strany za den, pokud dveře připevníte otočnými šrouby ke kozám, bude možné je pohodlně otočit a pracovat podle potřeby na obou stranách, aniž byste s dveřmi museli manipulovat rukama a riskovali poškození právě dokončené práce.

Očistěte špínu

Očista starého povrchu dveří je pravděpodobně nejdůležitějším krokem, který musíte udělat, abyste zajistili dobrou přilnavost barvy. Ani ten nejlepší lak dobře nepřilne na olej a nečistoty a na dveřích se za dlouhá léta nahromadí spousta obojího, zejména v blízkosti kliky. Před vyplněním otvorů a provedení základního nátěru proto vydrhněte celé dveře silným čisticím prostředkem. Nechte je úplně vyschnout a poté vyplňte tmelem všechny prohlubně.

Pozor na nánosy barvy

Barvy nahromaděné za dlouhá desetiletí na dveřích mohou způsobit, že se dveře třou o zárubeň nebo lištu zarážky dveří. Nejrychlejší způsob, jak odstranit nahromaděnou barvu na dřevěných dveřích, je pomocí ostré ocelové nebo karbidové škrabky z nerezové oceli. Po oškrábání dřevěné dveře obruste, abyste vyhladili odřené hrany. Elektrické brusky používejte střídmě – vysokorychlostní broušení může roztavit barvu, takže je potom ještě obtížnější ji vyhladit. Na kovové dveře použijte spíše brusný papír než škrabku. Pokud se odlupuje barva na sklolaminátových dveřích, odstraňte ji chemicky, škrábáním a broušením byste dveře poničili.

Vyplňte všechny prohlubně

Dalo by se předpokládat, že nový lak skryje drobné promáčkliny a škrábance, ale nestane se tak. Nový nátěr totiž naopak upozorní na nedostatky. Vyplňte proto ddrobné důlky ve dveřích tmelem. Pro hlubší použijte dvousložkovou výplň nebo epoxidovou výplň do dřeva.

Zdroje: Family Handyman, The Paint Shed, Neverski Brunch

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.08.2024
Reklama
Reklama